Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıInvestAZ uzmanları piyasaları değerlendirdi---

InvestAZ uzmanları piyasaları değerlendirdi

2 / 2
InvestAZ uzmanları piyasaları değerlendirdi
16 Ocak 2018 - 14:39 www.borsagundem.com

Jeopolitik risklerdeki artış ile birlikte endekslerde satış baskısı yükseliyor...

BİST-100 endeksi geçtiğimiz haftayı haftalık bazda %1,7 düşüşle 114.645 seviyesinden tamamladı. Böylelikle endeks, yılın ilk haftasında yükselişini sürdürmesinin ardından geçtiğimiz haftayı kar satışlarının ve yurtdışı kaynaklı özellikle hafta ortasına kadar ABD tahvil faizlerindeki yükselişin risk iştahında azalmaya neden olmasının etkisi ile birlikte ekside tamamlamıştır. Bunun yanında geçtiğimiz hafta bankacılık endeksindeki düşüş %1,1 seviyesinde gerçekleşirken, aynı dönemde sınai endeksinde de haftalık bazda %1,2 oranında gerileme yaşanmıştır. 

Geçtiğimiz hafta içerisinde Çin’in ABD tahvil faizlerindeki alımını yavaşlatacağı haberleri ile birlikte ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde %2,6 seviyesine doğru yaşanan yükseliş, risk iştahında düşüşe neden olarak yurtiçinde de satış baskısının artmasına neden olmuştur. Daha sonra çin’de yetkililerin bu konudaki haberleri yalanlamasının ardından da bir miktar toparlanma yaşandığını gördük. Kur tarafında da Doların küresel çapta değer kaybına karşın, %50 Dolar, %50 Eurodan oluşan sepet kurun 4,1161 seviyesinden Cuma günü kapanışında 4,1563 seviyesine yükseldiğini gözlemledik. Böylelikle Dolar kuru da haftaya 3,74 seviyesinin üzerinde başlamasının ardından haftayı yine bu seviyeye yakın 3,7467 seviyesinden haftayı tamamlamıştır.  

Yurtdışındaki gelişmelere bakıldığında, ABD tarafında gündemi en fazla meşgul eden konu Cuma günü açıklanan TÜFE enflasyonu olmuştur. Açıklanan veriler beklentilere yakın gerçekleşirken, bu tarafta piyasaları tedirgin edecek bir durum oluşmamıştır. Ayrıca yine Cuma günü açıklanan sanayi üretimi verileri de ekonomide güçlü seyrin devamını göstermesi açısından olumlu katkıda bulunmuştur. Ayrıca ABD’de 4Ç finansal sonuçları açıklanmaya başlarken, ilk gelen açıklamalar beklentilerin üzerinde gerçekleşirken, bu durumda endeksler üzerinde olumlu etkide bulunmuştur. Genel olarak baktığımızda global büyümenin güçlü gitmesine karşılık enflasyon tarafında rahatsız edici bir durum olmaması, merkez bankalarının sıkı para politikasına geçme konusunda aceleci davranmayacağı algısını güçlendirmeye devam ederken, bu durum da özellikle gelişmekte olan piyasalar üzerinde olumlu katkıda bulunmaya devam ediyor. Avrupa tarafında da Almanya’nın koalisyon görüşmelerinin olumlu devam etmesi ile birlikte Euronun değer kazanmaya devam ettiğini görüyoruz.

Bu haftaya baktığımızda, haftasonu ABD’den gelen açıklamalar ile birlikte Türkiye ABD ilişkilerinde kötüleşme yaşanabileceği endişeleri, Afrin tarafına başlaması beklenen sınır ötesi operasyon ile birlikte jeopolitik risklerin yeniden yükselmesi ile birlikte yurtiçinde satış baskısının arttığını görüyoruz. Bu yaşanan olaylar ışığında, her ne kadar uzun vadede olumlu beklentiler bulunsa da, kısa vadede temkinli tarafta kalınmasında fayda olabileceğini düşünüyoruz. Bu hafta için Perşembe günü açıklanacak Merkez Bankası faiz kararı beklenirken, genel olarak piyasa beklentisi faiz oranlarında değişikliğe gidilmeyeceği yönünde bulunuyor. Ayrıca Cuma günü kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’ten Türkiye’nin kredi notu ile ilgili açıklama yapılması bekleniyor. Fitch’in Türkiye için kredi notu BB+ seviyesi ile yatırım yapılabilir seviyenin bir alt basamağında yer alıyor ve not görünümü de durağan olarak bulunuyor. 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)