Ana SayfaHisse Öneri Listesiİnşaat sektörü hisseleri yükselecek mi?---

İnşaat sektörü hisseleri yükselecek mi?

6 / 10
İnşaat sektörü hisseleri yükselecek mi?
06 Kasım 2015 - 09:52 www.borsagundem.com

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE KDV İNDİRİMİ BEKLENTİLERİ..

AK Parti'nin tek başına iktidarı elde etmesi ile ekonomiye dair büyüme beklentileri de artmış durumda. Birçok yapısal reformun yapılmasının beklendiği önümüzdeki dönemde kulislerde konuşulan en önemli konulardan biri de hiç kuşkusuz inşaat sektöründe yeniden sıklıkla konuşulmaya başlanan KDV indirimidir. Konutta stokları eritecek adımlar atılması yönünde vergi indirimi ve KDV oranlarının aşağı çekilmesi tekrar gündeme gelmiş durumda. Geçtiğimiz sene Eylül ayında da konutlarda uygulanan yüzde 18 olan KDV oranlarının yüzde 8'e yüzde 1'e indirilmesi, tapu, belediye harçları ve KDV'de indirim üzerine çalışmalar söz konusuydu. İnşaat sektöründe oluşan konut stokunu eritmek için KDV, vergi ve harçlarda indirim yapılması doğru bir hamle olabilir. Buna ek olarak konut sektöründe oluşan arz fazlasının en büyük nedeninin konut stoğunun orta üstü gelir gruplarına hitap ediyor olması da gösterilebilir. Yine bu konuda; inşatta devlet desteğinin gerekliliği de oldukça önemli durumda. Ancak tüm bu beklentilere rağmen geçtiğimiz sene konut sektöründe herhangi bir KDV indiriminin olmadığını da belirtmekte fayda görüyoruz. 1 Ocak 2013'te yapılan bir düzenlemeyle konutta KDV sistemi değişmiş, konutun metrekare büyüklüğüne göre KDV yüzde 1'den yüzde 8 ve 18'e yükselmişti. Sektörün yüzde 20'ye varan vergi yüküyle çalışması ve 2013'te yasalaşan arsa değerine göre vergilendirme düzenlemesinin sektörü olumsuz etkilediğini de söylemek pek de yanlış olmayacaktır. 
Özellikle stokların eritilebilmesi için belli bir tarih belirlenerek satılacak projelerdeki konutların KDV oranlarının yüzde 8 ya da yüzde 1'e dek düşürülmesinin sektörün önemli beklentileri arasında olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca inşaat projelerinde damga vergisi konusunda da sorun yaşandığını biliniyor, bu alanda da bir düzenleme gelmesi kritik olabilir. Bu bağlamda inşaat sektörü liderleri KDV ile ilgili olası bir düzenlemenin, sektörü ciddi bir maliyet, satış, talep daralması ve bunların doğuracağı yan sorunlardan uzak tutacağı konusunda hem fikirler. Son düzenleme ile konut fiyatları daha da artarak vatandaşa dolaylı da olsa yansımış durumda. Bu nedenle yapılacak bir düzenleme hem firmalar hem de talep edenler için kritik bir öneme sahiptir. 
Olası bir KDV indiriminin inşaat, GYO, çimento ve elektrik sektörü firmalarını olumlu etkilemesi beklenebilir. Türkiye'de önümüzdeki 12 ay içinde konut fiyatlarında yükseliş beklentisi 10 puan artışla yüzde 82 olurken, Türkiye’nin bu oran ile konut fiyatı artışlarının en çok beklendiği ülke konumunda olduğunu belirtmek gerekiyor. Ayrıca Türkiye genelinde yeni konut fiyatları, Ağustos’ta aylık yüzde 0,75 artarken, Türkiye genelinde konut satışları 2015 Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 13,5 oranında artarak 96.589 oldu. Bu olumlu verilerin desteklediği sektördeki iyileşmeler 1 Kasım seçimleri sonrasında siyasi belirsizliğin ortadan kalkması ve TL’deki değer kayıplarının yerini kazançlara bırakması ile destek bulabilir. Oldukça hassas olan inşaat sektörünün ayrıca cam sektöründen, çimento, demir-çelik ve finansa kadar pek çok farklı sektörü de etkilediği unutulmamalıdır. İnşaat projelerinin yavaşlamasıyla birlikte cam, çimento ve demir-çelik gibi ara malların satışı olumsuz etkilenirken, bankalara yapılan konut kredisi başvurularında düşüş olduğu ve zincirleme olarak birçok sektörün karlılığının azalması da önemli bir detay olarak karşımıza çıkıyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • uyuz hisse08 Kasım 2015 13:00

    ünyede bekliyoz tementüyü kazanacaz kaybedecez bilmiyorum uzuncuyum bu hissede

  • Arch08 Kasım 2015 01:22

    Gyo ların hepsi %100 bağlı ortaklık olma koşuluyla bir "inşaat taahüt mühendislik ve yapı" şirketi olabilmeli ve yaptıkları iş kendi faliyetleri içinde ayrıca vergilememeli . Böyle bir düenlenme güzel olur!

  • sinpaşzede07 Kasım 2015 10:51

    sngyo hariç bütün hissseler yükselir.çünkü bu şirket küçükk yatırımcısını batırdı patron baskı yapıyor.

  • seyfi06 Kasım 2015 10:31

    güvenlik şirketlerini yarar