Ana SayfaPiyasaHisseleri çocuğumuz gibi takip ederiz---

Hisseleri çocuğumuz gibi takip ederiz

2 / 9
Hisseleri çocuğumuz gibi takip ederiz
10 Ekim 2013 - 09:28 www.borsagundem.com

UZUN VADELİ YATIRIMCI NEYE YATIRIM YAPTIĞINI BİLMELİ, İYİ ANALİZ ETMELİ
Borsagundem.com - Araştırma servisleri yatırımcıya nasıl yön veriyor?
Zümrüt Can Ambarcı:
Aracı kurum araştırma bölümlerini, temel analiz ağırlıklı çalışan bölümler olarak da tanımlayabiliriz. Hisse senetlerini çok yakından, deyim yerindeyse çocukları gibi takip ederler. Bir hisse senedini kapsama almak, sıfır bir analist için yaklaşık 1 ay sürer. Bu bir ay boyunca önce sektörü anlamaya çalışırsınız. Sonra şirketi ve o sektördeki diğer şirketleri anlamaya başlarsınız. Bunları anladıktan sonra, o şirketle ilgili en az gelecek 5 yılı kapsayan kâr tahminleri yaparsınız. O şirket nasıl büyüyecek, sektörde rakipleri kimler araştırır; bütün bunları rakamlarınıza yansıtarak, nasıl bir kârlılık rotası izleyeceğini bulursunuz. Ardından çeşitli finansal teknikler kullanarak olması gereken bir hedef değer bulur; bu doğrultuda da o şirketle ilgili bir öneri raporu yazarsınız.
Tabii bizim yaptığımız çalışmalar teorik çalışmalar. Yani her şeyin ideal olduğu dönemde, bütün o beklentilerin fiyata yansıdığı, başka hiçbir gelişmenin negatif veya pozitif etki etmediği düşünüldüğünde, olması gerekecek hedef değeri buluyoruz. Ama biliyorsunuz her malın bir ederi, bir de piyasadaki fiyatı vardır. Hisse senetleri için de bu böyledir. Siz olması gereken hedef değeri bulursunuz. Ama piyasa dinamikleri ve makroekonomik dalgalanmalar da çok farklı bir yerde işlem görebilir tahtada. Yok her şey normal şartlardaysa, biz uzun vadede mutlaka hisse senetlerinin olması gereken değerlere doğru yakınsadığını, temel analize göre beğenilen hisselerin endeksten daha iyi performans gösterdiğini gözlemliyoruz. Kısa vadede ise hisse senetleri daha çok teknik analiz doğrultusunda hareket edebiliyor.
Eğer uzun vadeli yatırımcısıysanız neye yatırım yaptığınızı bilmek, o hissenin her değişik konjonktüre göre nasıl reaksiyon vereceğini, güçlü, zayıf yönlerini ve nasıl büyüyeceğini iyi analiz etmek zorundasınız.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)