Ana SayfaPiyasaDüşen piyasada şirketler hisse geri alımı yapıyor---

Düşen piyasada şirketler hisse geri alımı yapıyor

4 / 13
Düşen piyasada şirketler hisse geri alımı yapıyor
16 Temmuz 2018 - 11:32 www.borsagundem.com

NEDEN GERİ ALIYORLAR?

İşte böyle bir ortamda şirketler hisse geri alımı yapıyor ve bunun birçok nedeni var. Fiyat memnuniyetsizliği, aşırı oynaklık ve prestij gibi nedenler öne çıkıyor. Şirket; fiyatların şirketin gerçek performansını yansıtmadığını, operasyonları ve kârlılığı güçlü olmasına rağmen hisse fiyatının düşük olduğunu düşünebilir.

Bu nedenden dolayı hisse fiyatını destekleme ‘ amaçlı kendi paylarında geri alım işlemi yapar.

Bu yatırımcıya; 'Ben şirketin operasyonlarını biliyorum, güveniyorum' mesajı verir. Dolayısıyla yatırımcıya da güven veriyor. Özellikle aşırı hisse fiyatı düşüşlerinde şirket paylarında geri alım yaparak fiyatı destekleme ve oynaklığın önüne geçme amacı güdebilirler. Bu, şirketin hisse fiyatına genelde olumlu yansıyor.

Hisse geri alımı ile beraber yatırımcı tarafına verilen bir diğer mesaj, şirketin iyi durumda olmasına rağmen fiyatının ucuz kaldığıdır. Ucuz kalan hisseler de her zaman uzun vadede yüksek getiri potansiyeline sahip olurlar. Aynı zamanda o hissede pozisyonu olan yatırımcıları, aşağı yönlü volatiliteden korur ve ani dalgalanmalardan mağdur olmalarını önler. Hisse fiyatı spekülatif dalgalanmalar karşısında daha güvenilir olur. Hissenin piyasasında derinliği artırarak manipülasyonun da önüne geçer.

Şirketin alıcı olarak hissenin piyasasına girmesi, fiyatları yükseltir. Bu genelde gerçeği yansıtmadığı düşünülen hisse fiyatının stabilize edilmesi amacını taşır. Ancak şirket kendi hisselerinde alım yaptıkça, halka açıklık oranı azalır. Bunun için şirketler, uzun süreli hisse geri alım programının hissenin likiditesini düşüreceğini de göz ününde bulunduruyorlar.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)