Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıHangi şirketlere yatırım yapmak riskli?---

Hangi şirketlere yatırım yapmak riskli?

1 / 6
Hangi şirketlere yatırım yapmak riskli?
17 Haziran 2019 - 10:59 www.borsagundem.com

Döviz fazlası ve açığı olan 20 şirket

Kurlardaki dalgalanmalar, döviz fazlası ve açığı olan şirketlerin bilançolarını ciddi bir şekilde etkiliyor. Biz de döviz fazlası ve açığı olan 20 şirketi sıraladık. 'Korunma' önlemi alan şirketlere dikkat edilmesi önerilirken, döviz bazlı geliri ve nakdi olan şirketler bir adım önde görülüyor.

Piyasalar için önem arz eden 'konuların başında dövizdeki hareketlilik geliyor. 2019 ilk çeyrek sonunda dolar/TL 5,64'e, Euro/TL 6,33'e yükseldi ve TL, 2019 ilk çeyrekte ilk çeyreğe göre dolara karşı yüzde 42,4, euroya karşı yüzde 29,7 değer kaybetti. Bu kayıplar, döviz açığı ve fazlası bulunan şirketler için oldukça önemli. Şirketin döviz varlıkları ile yükümlülükleri arasındaki farkın pozitif olması, şirketin net döviz fazlası olduğu anlamına geliyor.

Döviz fazlası olan şirketlerin kur yükseldiğinde kur farkı geliri, kur düştüğünde kur farkı zararı artıyor. Döviz açığı olan şirketler ise kur yükseldiğinde kur farkı zararı, kur düştüğünde kur farkı geliri yazıyor.

Biz de dövizdeki hareketin olumlu ve olumsuz etkilediği şirketleri belirledik.

İlk çeyrek bilançolarına göre, bankaları ve iştiraki banka olan holdingleri liste dışında bırakarak yabancı para pozisyonu artıda ve ekside olan ilk 10'ar BİST şirketini sıraladık. Bu 20 şirketin, 2018 ilk çeyrekteki döviz pozisyonlarına da tabloda yer verdik.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)