Ana SayfaPiyasaHaluk Sur, Emlak Konut’u, Sukuk’u anlattı---

Haluk Sur, Emlak Konut’u, Sukuk’u anlattı

3 / 11
Haluk Sur, Emlak Konut’u, Sukuk’u anlattı
16 Aralık 2013 - 10:42 www.borsagundem.com

TÜRKİYE’NİN SUKUK MODELİ KÖRFEZ YATIRIMCISI İÇİN CİDDİ BİR ENSTRÜMAN

- Sukuk ihraçları gündemde... SPK bu konuda düzenlemeler yaptı ve hükümet te destekliyor. Sizce bu gayri menkul açısından yeni bir enstrüman olabilir mi?

Haluk Sur: Muhakkak çeşitli enstrümanlara, farklı finansal modellere süreç içinde ihtiyaç var. Sukuk bunlardan bir tanesi.  Çok gelişime odaklı değil. Daha çok kira getirisine endeksli bir model. Ama bu anlamda birçok kira getirisine endeksli yatırım yapan gayrimenkul yatırım ortaklıkları ve şirketleri de var Türkiye’de. Bu anlamda sukuk onlar için ciddi bir finansal enstrümandır, kira getirileri üzerine endeksli olduğu için.  Dünyaya dönüp baktığınızda paranın kanalize olduğu belli bölgeler var ve bütün para oraya doğru kayıyor. Bunlar bir tanesi Uzak Asya’da Çin, bir tanesi Singapur, dönüp geldiğinizde Batı piyasaları krizdeyken Ortadoğu ve Körfez ülkeleri. Körfez ülkelerinin tarihi yapısına, sosyolojik dokusuna, kültürel varlığına baktığınızda İslami finansal enstrümanlar o kadar revaçta ki Batılı bankalar bile onların bu talebine cevap vermek üzere muhtelif modeller geliştiriyorlar. Özellikle kira getirisi bakımından önemli bir yatırım aracı olduğunu vurgulamakla birlikte, birçok Batılı banka dönüp bu türden faizsiz bankacılık ya da şeri yükümlere uyumlu finansal modeller çıkartıyorlar. Batılı bir banka, global bir banka ama, model olarak buradaki kaynağı çekebilmek ve kullanabilmek adına bu türden enstrümanlara başvuruyorlar.
Bugün Suudi Arabistan, Abu Dabi, Kuveyt, Katar’daki ülke yatırım refah fonlarının büyüklüğüne baktığınız zaman neredeyse 3-4 trilyon dolardan bahsediyoruz. Bu ülkelerin nüfusunun hepsini toplasanız 30-40 milyon civarında bir nüfus eder. Ve dolayısıyla bu büyüklükteki bir nüfusun o kadar geniş bir coğrafya üzerinde bu kadar büyük bir birikimle oralarını absorbe etme gücü yok. Uzun zaman Batılı şirketler bunu emdiler, aldılar. Ama 2008 krizi bir anlamda Körfez yatırımcısının daha dikkatli davranmasını, daha seçici davranmasını, daha özenli davranmasını ve parasını güvenli olduğuna inandığı, sosyal hayat yaşam tarzı itibarıyla kendisini rahat hissedeceği yakın ülkelere kaydırmaya başladılar. Dolayısıyla Türkiye’nin Sermaye Piyasası açısından yürürlüğe koyduğu bu Sukuk modeli, o türden daha çok faizsiz yatırım arayışı içinde olan Körfez kökenli yatırımcılar için ciddi bir enstrüman. Ama henüz yolun başındayız ve çok da başarılmış bir uygulama olmamakla beraber ben ufkun açık olduğuna inanıyorum. Uygulamada bir aksaklık varsa da bunu da zaman gösterir. Onu da Sermaye Piyasası Kurulu herhalde dikkate alır ve düzeltir. 

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • doğru söyle17 Aralık 2013 10:07

    zafer çağlayan ın oğlu ağaoğlu sevinsin

  • SERKAN Ç17 Aralık 2013 09:04

    Evet acayip güven arttı. Halka arz öncesi 2,80 civarında hareket eden bir hisseyi 2,50 den (sözde) halka arz ettiniz(%10)halka arzı bilenler son 2 günde 2.90 a giderken malını satıp halka arzdan %10 daha ucuza elini kıpırdatmadan hisse sahibi oldu!!!Peki halka arzın haberini bir yerlerden alamayanlar ne olacak. Bu fırsat eşitliğine aykırı değil mi?