Ana SayfaHisse Öneri ListesiHalkbank ve Aksa Enerji hisse raporları ve tavsiye---

Halkbank ve Aksa Enerji hisse raporları ve tavsiye

1 / 2
Halkbank ve Aksa Enerji hisse raporları ve tavsiye
29 Haziran 2015 - 09:47 www.borsagundem.com

HALKBANK

Halkbankası için yüzde 14,0 sermaye maliyetine göre hesapladığımız hedef fiyatımız 16,47 TL olup hisse için AL önerimizi koruyoruz.

Halkbankası 2015 tahmini 0,9 F/DD ve yüzde 14,0 sermaye getirisi ile rakiplerine göre yüzde 5 iskontoludur. Ayrıca, 2015 tahmini 7,2 F/K oranı ile işlem gören hisse rakiplerine göre yüzde 18 iskontoludur. Uzun vadeli sermaye getirisinin yüzde 15 seviyesinde korunacağını beklediğimiz Halkbankası'nın mevcut durumda değerlemesinin rakiplerine göre cazip olduğunu düşünmekteyiz.

2015 yılında Halkbankası’nın net karının yıldan yıla yüzde 12 artacağını 2016 yılında ise yüzde 16 büyüme göstereceğini beklemekteyiz. Bu açıdan, Halkbankası takip ettiğimiz bankalar içerisinde karlılık ivmesinin yüksek olan bankalardan biridir. Aktifpasif vade farkı rakiplerinin üzerinde olan Halkbankası düşen faiz ortamında rakiplerine göre daha avantajlı gözükse bile kredi portföyünün yüzde 40'ını oluşturan KOBI kredileri sayesinde yükselen faiz ortamında marjlarını koruyabilmektedir. 2015 yılında bankanın net faiz marjının yüzde 4,2 seviyesinde oluşacağını, yani 2014 yılına göre değişiklik göstermeyeceğini düşünmekteyiz.

Geçen yıl 3. çeyrekte1,1 milyar TL civarında bir kredinin takipteki krediler kategorisine alınmasıyla bankanın takipteki krediler oranı (yüzde 3,7) rakiplerinin oldukça üzerine çıktı. Bu kredinin tek seferlik olduğunu ve bankanın KOBI odaklı çalıştığını dikkate aldığımızda bankanın aktif kalitesini yüksek bulmaktayız. Ayrıca, Halkbank'ın toplam kredilerinde riskli kategorisinde değerlendirilen kredi kartı ve ihtiyaç kredilerinin payı rakiplerinin gerisinde yüzde 14'tür. Tüketici kredileri ise toplam kredilerin yüzde 25'ine denk gelmektedir. Bu nedenle, bankanın önümüzdeki çeyreklerde tüketici kredileri için yüzde 4 üzerinden değil yüzde 1 üzerinden genel karşılık ayıracağını düşünmekteyiz. Bu sayede, yaklaşık 400mn TL karşılık dönüşü gerçekleşebilir.

Halkbank 2015 yılının ilk yarısında 1 milyar TL bedelli sermaye artırımı yapacak olup katılım bankası kuracaktır. Yeni kurulacak katılım bankasının orta vadede karlılığa olumlu etki yapacağını beklemekteyiz. Ayrıca, bankanın sigorta iştiraklerinin satışı gündemde olup beklentimizden (1,3 milyar TL) yüksek gerçekleşebilecek satış tutarı hedef fiyatımıza olumlu etki yapabilir.

Bekletimizden daha güçlü bir reel ekonomik büyüme veya tüketici kredileri risk ağırlıkları veya genel karşılık oranlarında azaltım yapılması hisse için pozitif katalizördür. Beklentimizden kötü reel büyüme, kredi tarafında yeni sıkılaştırıcı yasal düzenlemeler ve ABD merkez bankası'nın faiz artırımına gitmesi hisse performansına olumsuz etki yapabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • YILMAZ29 Haziran 2015 19:08

    2015 birinci yarısı yarın bitiyor bedelli ve katılım bankacılığı için yarın son gün olmalı bu durumda..

  • Almayın bunu29 Haziran 2015 13:25

    Alın da görün bu iki hisse yi anam anam anam dersiniz Burhan Kuzu gibi bu saate sonra borsaya girmek parayi sokağa atmaktan farksız