Ana SayfaYatırımcı KöşesiGübre Fabrikaları ve Kardemir sorusu---

Gübre Fabrikaları ve Kardemir sorusu

1 / 2
Gübre Fabrikaları ve Kardemir sorusu
26 Şubat 2020 - 08:31 www.borsagundem.com

MADEN SAHASINI GERİ ALDI

SORU-  Gübre Fabrikası nasıl oldu da bu kadar yükseldi? Daha da yükselir mi? Yoksa bundan sonra baş aşağı mı gelir? 

Hasan Akgül

CEVAP- Gübre Fabrikaları, uzunca bir süre yaşadığı gerilemenin ardından Mayıs 2019’da en düşük 2,27 TL’ye kadar indi. Hisse, bu tarihten sonra piyasadaki olumlu havanın da etkisiyle yönünü yukarı çevirdi ve ciddi bir çıkış gerçekleştirdi. Bir yılı dahi bulmayan süre zarfında 19,16 TL’ye kadar yükseldi. Şimdilerde de 18,45 TL seviyelerde işlem görüyor. Son dört yılda bir yıl kâr bir yıl zarar döngüsüyle hareket ederken son olarak 2018’de oluşan zarar karşısında 2019 yıl sonunda kâr açıklaması rutine uygun beklenti olmakta. Fakat 2019 dokuz aylık bilançosunda azaltmakla birlikte zarar devam etti. Gelirdeki artışa rağmen daha fazla yükselen maliyet ve giderler, faaliyet kârını düşürdü. Firmanın finansal giderlerin önüne geçememesi ise dönem sonunda zarar yazmasında etkili oldu. Oluşan zarara rağmen hissenin oldukça ciddi bir çıkış sergilemesi ister istemez dikkat çekiyor. Şirketle ilgili yakın tarihli önemli gelişme ise Koza Altın ile ilgili dava. 30 Aralık günü yapılan açıklamada ruhsatı kendisine ait olan Bilecik’teki işletme hakkını devrettiği maden sahasın ile ilgili Koza Altın aleyhine açtığı davanın kesinleştiğini duyuruldu. Karar ile Koza Altın’ın maden sahasından tahliyesine karar verilirken işletme hakkı da iptal edildi. Açıklama sonrasında hissenin fiyat, 8,90 TL’den zirve seviyesine doğru ciddi bir çıkış gerçekleştirdi. Hissenin hareketlendiği temmuz ayında ise piyasadaki hareketlilik dışında önemli bir gelişme bulunmuyor. Hissenin son kapanışına göre gerek piyasa defter değeri gerekse fiyat kazanç oranı hayli yüksek. Bu durum hisseye yönelik yatırımcının beklentisinin sürdüğü şeklinde yorumlanabilir. Ancak firmanın mali yapısını düzelteceğine dair güçlü bir sinyal alınamaması halinde mevcut sert çıkışın aynı şekilde aşağıya dönmesi gündeme gelebilecektir. Şirketle ilgili yakın tarihli kayda değer bir diğer açıklama ise Türkiye Kömür İşletmeleri ile yapılan anlaşmayla ilgili. Taraflar arasındaki anlaşmayla Gübre Fabrikaları, TKİ’nin ürettiği TKİ Hümas isimli ürününün satış ve pazarlamasını beş yıl süreyle baş bayi olarak gerçekleştirecek. Şirket, söz konusu ürünün organik madde açısından fakir topraklarda bitki beslemeden beklenen faydanın alınmasına olumlu katkı sağladığını belirtiyor. Elde edilen başbayiliğin şirketin gelir ve kârına ne ölçüde yansıyacağı hususunda ise ilave bir bilgi bulunmuyor. 


ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KEMAL YILANKIRKAR26 Şubat 2020 10:54

    kardemir de yolalanlar büyük süpakülasyonlar yapmakta olduğunu düşünmekteyim.çok büyük bir büyüme olayı olmaz ise ekonomide işlerimiz çok zor.1,50 TL yi dahi gerebiliriz.

  • $$$$$$$$$$$$$$$$$26 Şubat 2020 10:53

    gübretaş sorusunu nasıl sorarsınız arkadaş anlamak mümkün değil.haziran ayında 1,82 TL den 10 kat artmış daha ne istiyorsunuz belanızımı satın kar cebe yakışır .