Ana SayfaPiyasaGöltaş ve Güneş Sigorta sorusu---

Göltaş ve Güneş Sigorta sorusu

1 / 2
Göltaş ve Güneş Sigorta sorusu
30 Mart 2017 - 09:35 www.borsagundem.com

KÂRIN ARTMASI ŞART

SORU (1) - Göltaş bu sene kar payı açıkladı mı? Son bir kaç gündür de hisse fiyatı düşüşte. Yatırımcının elindeki kağıtlar toplanıyor olabilir mi? Bu anlamda geçmiş senelerine bakarak 76 civarı dolayında fiyatlardan almak mantıklı mı? 

Buğra Kazan 

CEVAP - Çimento sektöründe faaliyet gösteren Göltaş, geçtiğimiz yıl hem gelirini hem de kârını düşürdü. Son iki yıldır kârını azaltan firmanın 2016 yılında kâra ilave olarak gelirini de düşürdüğü gözlenmekte. Geçtiğimiz yıl yaşanan daralmanın 2017 yılında da devam etmesi halinde kârdaki gerileme olasılığı ağırlığını yine hissettirecektir. Ancak kârdaki gerilemeye rağmen düzenli temettü ödeyen firmalar arasında yer alıyor. Her yıl kâr payı dağıtan Göltaş, geçtiğimiz yıl yüzde 500 temettü verdi. Alınan karar gereğince bu yıl da kâr payı verecek olan şirketin dağıtacağı temettü oranı brüt yüzde 210 seviyesinde bulunuyor. Tarihte değişiklik olmaması halinde 30 Mayıs 2017 günü dağıtımın gerçekleşeceği belirtildi. 

Hissenin fiyat seyri takip edildiğinde özellikle 23 Mart 2017 günü yukarı yönlü sert bir hareket sergilendiği gözleniyor. Atakla birlikte 86,20 TL’ye kadar yükseldi ve ardından gelen kâr realizasyonuna bağlı olarak 29 Mart günü kapanışını 84 TL’den gerçekleştirdi. Şirketin son açıkladığı 2016 yıl sonu bilançosunda yer alan kâra göre fiyat kazanç oranı 68,84 seviyesinde bulunuyor. Bu oran sektör ortalaması 13,74 seviyesi göz önüne alındığında hayli yüksek. Piyasa defter değeri de aynı şekilde 2,18 seviyesinde bulunuyor. Gerçekleşen kârlılığa göre fiyatın ucuz olmadığı görülüyor. Makul seviyelere gelebilmesi için kârda kayda değer bir artış gerçekleşmesi şart. Aksi taktirde hissenin fiyatında aşağı yönlü bir basınç yaşanması söz konusu olabilecektir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)