Ana SayfaMakro EkonomiEkonomistler enflasyon verisini değerlendirdi---

Ekonomistler enflasyon verisini değerlendirdi

2 / 3
Ekonomistler enflasyon verisini değerlendirdi
04 Şubat 2019 - 13:13 www.borsagundem.com

- "Yıllık enflasyon düşüşüne ara verdi"

Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvci Tokalı, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede ocak enflasyonunda, gıda fiyatları artışının bekledikleri gibi yüzde 6'lı seviyelerde gerçekleştiğini söyledi. 

Giyim fiyatlarındaki mevsimsel düşüşün ise ocak ayı için beklentinin üzerinde göründüğünü belirten Tokalı, "Bu durumda şubat ayına kalan indirim mevsimselin altında kalabilir. Kira artış oranı ise düşen talep ortamında düşük kalıyordu, geçen ay ciddi bir yükseliş var. Dezenflasyon süreci açısından önemli." dedi. 

Tokalı, yıllık enflasyondaki düşüşün ocak ayıyla birlikte ara vermiş olabileceğini değerlendirdi. 

Gıda fiyatlarında ciddi aşağı yönlü bir düzeltme gerçekleşmediği sürece, yıllık enflasyondaki yükselişin devam edebileceği tahminlerini koruduklarını söyleyen Tokalı, enflasyonda kalıcı düşüşün ağustos ayından itibaren gerçekleşebileceği ve yılı yüzde 17,5 seviyesinde kapatabileceğini dile getirdi. 

Tokalı, şunları kaydetti: 

"Yıllık enflasyonun ilk yarıda yüzde 20-22 aralığında dalgalanabileceği, sonrasında kalıcı düşüş trendine girebileceği yönündeki tahminimizi koruyoruz. Çekirdek enflasyondaki düşüşün ocakta devam etmesi destekleyici ancak şubat ayından itibaren burada da dezenflasyon sürecine ara görebiliriz. Bu durumda, destekleyici küresel ortama karşın, TCMB faiz indiriminde beklemeyi tercih edebilir. Faiz indiriminin mayıs ayında başlayabileceği ve bu yıl içinde toplam 250 baz puanlık indirim görebileceğimiz yönündeki tahminimizi koruyoruz."

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • hayri04 Şubat 2019 13:33

    enflasyon hız kesmeden devam ediyor. geçen sene olduğu gibi yine %20 olacak anlaşılan

  • Okie Dokie04 Şubat 2019 13:20

    Gıdadaki enflasyon aslında iyi birşeydir. Örneğin herkes pirzola alıp yiyebilecek olsa kesecek kuzu bile bulamazdık. Biri yiyecek biri yutkunacak. Doğanın kanunu bu. Ben tüm et ürünlerimi İsviçre'den özel getirtiyorum. Hem organik hem sağlıklı.

  • türk 04 Şubat 2019 17:09

    Bende özellikle Türkiye menşeili olmasına dikkat ediyorum