Ana SayfaPiyasaGediz İplik ve Ansa Yatırım Holding sorusu---

Gediz İplik ve Ansa Yatırım Holding sorusu

1 / 2
Gediz İplik ve Ansa Yatırım Holding sorusu
27 Aralık 2016 - 09:36 www.borsagundem.com

FAALİYETİ OLMAYANDAN UZAK DURUN

SORU (1) - Gediz İplik hisseleri borsa kotundan çıkarıldı. Elinde hisse olan yatırımcının hakları ve yapabilecekleri nelerdir? Şimdiden teşekkür ederim. 

Bekir Akçay

CEVAP - Borsada gerçekleştirilen alımlar, nihayetinde bir şirkete ortak olma anlamına gelirken satışlar da ortaklıktan ayrılmayı ifade eder. Pratikteyse yatırımcılar çoğu zaman bu gerçekliği göz ardı eder. Hisseler ile şirketler arasındaki güçlü bağı görmezden gelirler. Bu bakış açısı hisseyle şirket arasındaki temel ilişkinin gözden kaçmasına yol açarken yatırımcıların da riskli kararlar almasına neden olur. Benzer durum Gediz İplik hisseleri için de geçerli. Şirketin herhangi bir faaliyeti bulunmadığı halde yatırımcılardan hisseye talep gelmeye devam etti ve alım satıma konu oldu. Yatırımcılar alımda bulunurken şirketin gayri faal durumunu göz ardı ederken hissenin yükseleceği beklentisini koruyabildi. Bu beklenti şirketin mali yapısının göz ardı edilmesinden başka bir anlama gelmezken son noktada zarara yol açan unsur oldu.  

Herhangi bir faaliyeti bulunmayan Gediz İplik’e ait hisseler uzunca bir süre Yakın İzleme Pazarı’nda işlem gördü. Borsa Yönetimi 30 Kasım 2015 günü şirketi uyardı ve bir yıllık zaman tanıyarak bu süre içinde faal hale geçmesi amacıyla gerekli tedbirlerin alınmasını istedi. Ancak geçen süre zarfında herhangi bir değişiklik olmadı. Bunun üzerine Borsa Yönetimi, hisseleri 1 Aralık 2016 günü borsa kotundan çıkardı. 

Hisseler borsa kotundan çıkarılmakla birlikte şirketin tüzel kişiliği devam ediyor. Bu anlamıyla yasal olarak firmanın hissedarlarının ortaklık haklarına herhangi bir zarar gelmiş değil. Fakat borsada alım satıma konu edilmesi de söz konusu değil. Faaliyeti bulunmayan ve mali yapısı oldukça sıkıntılı olan firmaya ortak olmaktan kaynaklı herhangi bir gelir ya da hak elde etme olasılığı bu aşamada mümkün görünmüyor. 

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • CELALETTİN KOYUNCU27 Aralık 2016 13:23

    Şirket faal değil miş .Kendisi bilir. Spk ve Bıst sen bilirsin ver o halde milletin parasını diyebilmelidir. Sedat Aloğlu sonra ne hali varsa görsün. Hadi bana müsaade diyememelidir. Yazık oluyor insanlara

  • melih27 Aralık 2016 10:00

    hiç bi hakları yok mahkemeye düştünmü zaten 10 yıl sürer..**en iyisi siz spk ve biste dava açın derim..masağada ihbarda bulunun.herkes görevini yapsın.**zasmanında ***yapsın.