Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıGeçtiğimiz haftanın tüm hisse raporları---

Geçtiğimiz haftanın tüm hisse raporları

23 / 29
Geçtiğimiz haftanın tüm hisse raporları
22 Ağustos 2014 - 18:00 www.borsagundem.com

Halk Yatırım, Anadolu Cam için 2,05TL hedef fiyat ile 'EKLE' tavsiyesi verdi.  Halk Yatırım konu ile ilgili raporunda, Anadolu Cam için 2,05TL hedef fiyat ile 'EKLE' tavsiyesi verdiklerini belirtti. Raporda şu değerlendirme yapıldı:

 "Şirket, yurt içi cam ambalaj sektöründe %80’in üzerinde pazar payına sahiptir. Anadolu Cam, bira, şarap, su, maden suyu, ilaç ve kozmetik, alkollü içecekler, gıda, süt sektörü için çeşitli hacim ve renklerde cam ambalaj üretimi ve satışı yapmaktadır. %80’i Şişecam’ın hissedarlığında olan Şirket’in %20’si halka açık bulunmaktadır. Şirket Türkiye, Rusya ve BDT'de 10 üretim tesisiyle (Türkiye’de 3, Rusya’da 5, Gürcistan ve Ukrayna’da 1) faaliyet göstermektedir. Üretimin %81’i şişe, %13,5’i gıda, %5,5 sağlık sektörüne aittir. 2Ç14’te net kar 14 milyon TL ile beklentilere paralel geldi. Anadolu Cam’ın net kar rakamı 2Ç14’te geçen yılın aynı dönemine göre %21,5 azalışla 14 milyon TL seviyesinde gerçekleşirken, 13 milyon TL’lik piyasa beklentisine paralel geldi. Şirket ilk çeyrekte 6 milyon TL net zarar açıklamıştı. Şirketin operasyonel performansında beklentilerin hafif altında bir gerçekleşme olmakla birlikte, net finansal giderlerin tahminlerin altında kalması net karı olumlu etkiledi.  2Ç14’te yurt içi satışlar güçlü talep sayesinde yıllık bazda %9,4 yükseldi. Şirketin gelirleri 2Ç14’te geçen yılın aynı dönemine göre %4,4 artışla 442 milyon TL’ye ulaşırken, beklentilere paralel gerçekleşti. Şirketin yurt içi satışları, pazarda artan rekabete rağmen, güçlü talep sayesinde yıllık bazda %9,4 yükseldi. Yurt dışı satışlar ise, iki çeyrek üst üste görülen büyümenin ardından 2Ç14’te %3,6 geriledi. Ürün çeşitliliğini artırma yönündeki çabalara rağmen, bölgede bira talebinin zayıf seyretmesinin bu gerilemede etkili olduğunu söyleyebiliriz.

FAVÖK Marjı %16,8 seviyesine ulaştı. Anadolu Cam’ın FAVÖK’ü 2Ç14’te bir önceki yıl aynı döneme göre %14,6 artarak 74 milyon TL’ye ulaşırken, FAVÖK Marjı 1,5 puan artışla %16,8 seviyesine ulaştı (2Ç13: %15,3). Yeni kurulan Eskişehir fabrikasındaki artan üretimle birlikte yükselen kapasite kullanım oranı, FAVÖK marjının yükselmesinde etkili oldu. Azalan işçi maliyetleri ve yurt dışı operasyonlardaki artan karlılığa rağmen, yurt içi pazarda fiyat rekabetinin artması ve azalan amortisman giderlerinin karlılık üzerinde baskı yaratttığını söyleyebiliriz.




ANACM için önerimiz “EKLE” yönünde. Talepteki iyileşmeye paralel olarak ürün fiyatlarında yapılan artışların sonucu, cam sektörünün 2014 yılı ilk yarısında görünür bir iyileşme ortaya koyduğunu söyleyebiliriz. Rusya’da cam ambalaj hariç (Rusya’da bira pazarında yapılan düzenlemeler) hemen hemen tüm segmentlerde talep artışı görülürken, en fazla artış inşaatın katkısıyla düzcam tarafında gerçekleşti. Rusya’nın son yıllarda hükümet politikası olarak, bira tüketimi ve düşen nüfus tehditi karşısında, alkol karşıtı yürüttüğü kampanya bira satış hacimlerine olumsuz yansısa da, cam ambalaj sektörü ekonomik dalgalanmalardan görece daha az etkilenmektedir. Şirket’in üretim maliyetlerinin %20’sini enerji kaleminin oluşturduğunu biliyoruz. Doğalgaz fiyatlarında bu yıl artış beklememekle birlikte, olası bir zam durumunda bile, üretimin büyük bir bölümünün Rusya’da olmasından dolayı Türkiye’deki doğalgaz fiyat artışlarının Şirketin maliyetlerine etkisinin sınırlı olacağını düşünüyoruz. Diğer taraftan, Anadolu Cam’ın yurt içi tarafta Ciner Grubu’nun cam ambalaj yatırımları sonrasında daha rekabetçi bir ortamda faaliyetlerine devam ederken, Rusya’da bira pazarında uygulanmaya başlanan yasal sıkılaştırmaların Şirket’in hacim büyümelerinin zayıf seyretmesine neden olması riskli alanlar olarak görülebilir.  Ancak, Şirket’in kar marjının daha yüksek olduğu yüksek alkollü içecekler piyasasına daha çok ağırlık vererek bira segmentindeki kaybını azaltmayı hedeflerken, su pazarında pet şişeden cam şişeye yönelişin Şirket için potansiyel yaratmasını dengeleyici unsurlar olarak görüyoruz. Tüm bu gelişmeler ışığında, İNA ve benzer şirket karşılaştırma yöntemleri ile yaptığımız değerlememiz sonucunda ANACM için, 2,05 TL hedef fiyatla “EKLE” tavsiyesi veriyoruz.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • umur diler23 Ağustos 2014 08:26

    tekfen çok yakında tavıda geçer gibi çok sıkıştırdılar.büyük şirket ve hak ettiği yerde değil.

  • İSMAİL 22 Ağustos 2014 21:34

    YAW BİRHİSSENİN BİR DEGERİ VARDIR BİRİNİZ DİYORSUNZ 4,50 BİRNİZ DİYORSUNZ 3,50 NEBUYA HESAP BİLMİ,YORMUSUNZ GALİBA