Ana SayfaPiyasaF-M İzmit Piston ve Pınar Et ve Un sorusu---

F-M İzmit Piston ve Pınar Et ve Un sorusu

1 / 2
F-M İzmit Piston ve Pınar Et ve Un sorusu
29 Aralık 2016 - 10:15 www.borsagundem.com

ASIL OLAN KÂRIN ARTMASI

SORU (1) - F-M İzmit Piston ihracat yapan bir şirket. Aynı zamanda ciddi döviz varlığına sahip. Bu durum şirketin gelecekte yükselmesine neden olur mu? 

İhsan

CEVAP- F-M İzmit Piston borsaya açıldıktan sonraki en yüksek seviyesini 2011 yılında gördü. Mayıs 2011’de düzeltilmiş verilere göre ulaştığı 21,63 TL’nin ardından geriledi. Arada geçen süre zarfında zaman zaman atakları olsa da hisse bu güne kadar bir daha aynı seviyeyi test edemedi. Şimdilerde de 13,60 TL’nin üzerinde tutunuyor.   

Şirketin mali yapısı incelendiğinde son iki yılda satış gelirleri içinde yurt dışı satışlarının ağırlığı hissediliyor. Bir firmanın özellikle yurt dışına satış yapması özellikle ülke gelirini artırması açısından hayli önemlidir. Şirketin hissedarı açısından ise asıl önemli olan firmanın gelir ve kârlılığın artıp artmadığıdır. F-M İzmit Piston’un açıklanan 2016 yılı dokuz aylık bilançosuna göre gelirdeki bir miktar artışa rağmen kârda düşüş söz konusu. Artan maliyetler ve düşen finansal gelirler dönem sonu kârının düşmesinde etkili oldu. Şirketin son iki yıl kârında artış olmasına rağmen farklı bir gelişme yaşanmaması halinde bu yıl sonunda kârda düşüş yaşanması beklenmeli. Öte yandan elde edilen kârlılık da arzu edilen seviyede değil. Bu durum fiyat kazanç oranının 16,88’e çıkmasına neden olmakta. Söz konusu oran 14,90 olan sektör ortalamasının da üzerinde. Şirketin kârlılığının daha da artabilmesi önemli. Öte yandan şirketin gerçekleştirdiği ihracat nedeniyle elde ettiği döviz varlığı, kur artışının devam etmesi halinde kârını olumlu yönde yansıyacaktır. Bu durum olumlu olmakla birlikte firma değerlemelerinde çoklu bakış açısıyla hareket etmekte fayda var. Nihayetinde asıl olan da şirketin istikrarlı şekilde kârını yükseltebilmesidir. Belli bir noktadaki firmanın avantajlı durumu son noktada kârını yükseltemeye yetmiyorsa avantajlı durum anlamını yitirebileceğini unutmamak gerekir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • melih demir29 Aralık 2016 10:41

    fm pistonu tenzih ederek çünkü şirketi bilmiyoruz..ama borsada şirket yönetimlerini ele geçiren organize çetelerin şirket kaynaklarını nasıl boşalttığını cümle alem biliyor.****hızlada devam ediyor**