Ana SayfaPiyasaEuro Yatırım Ortaklığı ve Netaş sorusu---

Euro Yatırım Ortaklığı ve Netaş sorusu

1 / 2
Euro Yatırım Ortaklığı ve Netaş sorusu
26 Ocak 2017 - 08:50 www.borsagundem.com

UZUN VADEDE KAZANDIRMADI

SORU (1) - Euyo nasıl bir hisse anlayamadım. Her gün BIST çıkıyor, 82 bini geçti, bu hisse her gün iniyor. Alış yaptım satış yapamıyoruz. Düştüğü için kimse bakmıyor bile… 

Ercan Yiğit

CEVAP - Borsada yatırım ortaklıklarının performansını ölçen BIST Menkul Kıymet Yatırım Ortaklığı Endeksi şimdilerde zirve seviyelerine yakın bulunuyor. 1997 yılında ilk açılış verisi 974 olan Endeks, 25 Ocak 2017 günü kapanışını 24.952’den gerçekleştirdi. Ancak daha sağlıklı bir değerlendirme yapabilmek için dolar bazlı verilerle takip etmekte yarar var. Bu yönüyle bakıldığında ise mevcut seviyenin 1997 yılındaki ilk verinin hayli gerisinde kaldığını görmekteyiz. Dolar bazında 2 Ocak 1997 tarihli ilk açılış 9.014’e denk gelirken 25 Ocak 2017 tarihli kapanış verisi 6.548’e denk gelmekte. Bu anlamıyla sektörün reel olarak uzun vadede yatırımcısına kaybettirdiğini söylemek yanlış olmayacaktır.

Euro Yatırım Ortaklığı’nı da sektörden ayrı görmemek gerekir. Haziran 2006’da borsada işlem görmeye başlayan hissenin fiyatı halka arz seviyesinin gerisinde bulunuyor. Halihazırda nominal değerinin altında bulunuyor. Uzun süre taban seviyede hareket etti ve Mart 2016’da gözlenen yukarı hareket ile 6 Ocak 2017 günü en yüksek 1,11 TL’ye kadar çıktı. Ancak daha fazla yükselemeyen hisse buradan gelen satışların da etkisiyle yönünü tekrar aşağı çevirirken şimdilerde 0,77 TL’nin üzerinde tutunmaya çalışıyor. Son açıkladığı 2016 yılı dokuz aylık bilançosunda sembolik düzeyde kâr açıklayan şirketin geçmiş yıllarda da benzer bir performansı söz konusu. Yıl sonu bilançosunda da farklı bir tablonun gelmesi zor görünüyor. Şirketin mali performansındaki zayıf durum yatırımcıların mesafeli kalmasına neden olurken olası çıkışlar da spekülatif düzeyde kalıyor. Uzun vadede devamı gelmiyor. Daha güçlü firmaların takip edilmesinde yarar var.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)