Ana SayfaMakro EkonomiEnflasyon neden yüksek geldi?---

Enflasyon neden yüksek geldi?

3 / 5
Enflasyon neden yüksek geldi?
03 Nisan 2014 - 10:23 www.borsagundem.com

Alternatifbank Ekonomisti Serdar Şenol, TÜFE'nin Mart ayında yüzde 1,13 ile beklentilerin ötesinde artış gösterdiğini kaydetti. Serdar Şenol Foreks'e yaptığı açıklamada, yıllık TÜFE değerinin %7.90’dan %8.40’a çıktığını belirterek, "TÜFE’nin beklentilerden sapmasında temel etkenlerin başında gıda ve giyim sektörleri geldi. Mart ayında gıda fiyatları %2.1, giyim fiyatları da %2.50 artış gösterdi. Giyim fiyatlarında yıllık bazda %7.30’la 2013 yılı başından bu yana en yüksek düzeye çıkıldı" diye konuştu.
Şenol, diğer yandan, kurdan geçişkenliğin etkilerinin devam ettiğini vurgulayarak, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
"Ev eşyasında %0.90, ulaştırmada %0.88 ve lokanta otellerde de %1.33’lük aylık fiyat artışı gözlendi.
Ulaştırma fiyatları içinde araç fiyatlarına yapılan %3.6’lık zamla birlikte üç aylık toplam fiyat artışı %16.5’e ulaştı.
Otomotiv firmaları kurdan gelen yansımayı tamamen fiyatlarına yansıtıyorlar. 
Bu etkiler çekirdek enflasyonda da beklentilerin üzerinde bir çıkış gerçekleşmesine neden oldu. 
“I” endeksi Mart ayında %1.20 olarak gerçekleşirken, yıllık “I” endeksi ise %8.40’dan %9.30’lara doğru yükseldi. Çekirdek göstergelerde beklentilerin ötesinde bir çıkış var. 
Hizmet sektörü fiyatlarında bozulma belirginleşmekte. 
Şubat ayında kurlar bazında daha sakin bir süreç geçmesine karşın çekirdek göstergelerdeki artış, kurlardan başlayan ikincil etkiler belirginleşiyor.
TCMB’nin bu durumda sıkılaştırma tercihinden uzaklaşmasını olası görmüyoruz.
ÜFE’deyse %0.7’ile piyasa beklentilerinde bir gerçekleşme görüldü. Böylece yıllık  ÜFE %12.4’ten %12.3’e sınırlı bir gevşeme gösterebildi."
Serdar Şenol, manşet enflasyonda Mayıs ayında %9’lu düzeylere ulaşılması beklentilerini koruduklarını vurgulayarak, yıl sonu beklentilerini ise %7.50 olarak koruduklarını sözlerine ekledi. 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)