Ana SayfaYatırımcı KöşesiEnerjisa ve Reysaş Lojistik sorusu---

Enerjisa ve Reysaş Lojistik sorusu

1 / 2
Enerjisa ve Reysaş Lojistik sorusu
29 Nisan 2020 - 08:39 www.borsagundem.com

PERFORMANSI SEKTÖRÜN ÜZERİNDE

SORU- Enerjisa halka arzdan beri yatırımcısına bir şey kazandırmadı. Kendi sektörüne göre pahalı mı ucuz mu? Orta vade öneriniz nedir? 

Muammer Çetin 

CEVAP- Firmaları içinde bulundukları sektörle kıyaslamak ve neresinde olduğunu anlamak için birden farklı kriter göz önünde bulundurulabilir. Söz konusu seçenekler arasında pratik olması açısından ikisi öne çıkmakta. Bunlardan ilki sektörün performansını gösteren endeksle hissenin fiyat hareketinin karşılaştırılmasıdır. Bir diğeri de sektörün fiyat kazanç ortalaması ile firmanın f/k kıyaslamasıdır. Şüphesiz her halükarda firmanın mali yapısının incelenmesi gerekmektedir. Borsada ilk işlem fiyatını Şubat 2018’de düzeltilmiş verilerle 5,60 TL’den gerçekleştiren Enerjisa’nın geçen iki yılı aşın süredeki artış oranı yüzde 27’ye denk gelmekte. Aynı süre zarfında BIST Elektrik Endeksi ise yüzde 12 geriledi. Bu anlamıyla hissenin sektör ortalamasından daha iyi bir performans sergilediğini söylemek yanlış olmayacaktır. Öte yandan son kapanış fiyatına göre hissenin fiyat kazanç oranı 8,1. Söz konusu oran 9,2 olan sektör ortalamasının gerisinde bulunuyor. Tüm bunlardan ayrı olarak sektördeki firmaların genelde zarar ettiği göz önüne alındığında Enerjisa’nın kârlı yapısı öne çıkıyor. Şirket, henüz üç aylık bilançosunu açıklamamış olsa da son açıkladığı 2019 yıl sonu bilançosunda kârını artırmış durumda. Koronavirüs salgınından en az zarar görecek firmalardan olması itibariyle açıklanacak ilk çeyrek bilançosunda da performansını sürdürmesi şaşırtıcı olmayacaktır. Kârın devamı hisseye ilginin artmasına imkan sağlayacaktır. Şirket, 2019 faaliyet döneminden elde ettiği kârdan hisse başına brüt yüzde 60 temettü ödemesini geçtiğimiz 1 Nisan günü ortakların hesabına aktardı. Hareketi takip edildiğinde ise son iki günde artan ilgiye bağlı olarak fiyat ve işlem hacminde ivmenin yükseldiği gözleniyor. Alıcıların güçlenmesi hissedeki artışın devam etmesine olanak verecektir.      

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • thor29 Nisan 2020 09:34

    bu reysaşı 5200 liradan almıştım.ahlaksız piçler hisseyi yıllarca süründürdü ve0 ,60 kuruştan sattım.veen az 5 yıl sonra bu hareketi yaptı.giren illaki yanacak.

  • derin hisse 29 Nisan 2020 08:55

    tek yorum yapılır bu kağıda derin hissenin uçurduğu kağıt ponzisi saadet zinciri bir araba vatandaşı soktu kağıda olan bu yok o yok bu hikaye yeni girişler sokamaz ise yıkılır 2+2=4 kardeşim kim kimi severse tahtası