Ana SayfaPiyasaBankalar fırsat sunabilir---

Bankalar fırsat sunabilir

4 / 9
Bankalar fırsat sunabilir
29 Nisan 2019 - 14:45 www.borsagundem.com

UFRS 16'YA DİKKAT!

İlk çeyrek bilançolarında dikkat edilmesi gereken bir nokta da UFRS 16 standardının uygulanmaya başlayacak olması. Buna göre, kiralayan durumundaki şirketler tüm kiralama sözleşmeleri için gelecekte ödeyecekleri kiralama yükümlülüklerini ve buna karşılık olarak varlık kullanım hakkını ilk çeyrek bilançolarına yansıtmak zorunda. Daha önceden gelir tablosuna kaydedilen kira giderleri yerine finansman ve amortisman giderleri ayrılacak. Şirketler ilk çeyrekte eski ve yeni yönteme göre rakamlarını açıklayacak.

İş Yatırım analistleri, bu yöntemin ilk yıllarda net kârın düşmesi sonucunu getireceğini söylüyor. Bunun nedenini, "İlk yıllarda varlık kullanım hakkı yüksek olduğundan amortisman ve finansman giderleri toplamı kira giderlerini geçiyor" diyerek açıklıyor. FVAÖK'te artışlar olacağını belirten iş Yatırım analistleri, bu standardın etkisinin yoğun kiralama yapan havayolları ve perakende şirketlerinde belirgin olacağı bilgisini veriyor.

İş Yatırım, ilk çeyrekte takibindeki finans dışı şirketlerin toplu cirolarında yıllık yüzde 27 büyüme bekliyor. FVAÖK'teki büyüme yüzde 2,9 ile sınırlı kalırken toplam net kârda yüzde 22 daralma hesaplanıyor. Kurum, bu tahminlerin UFRS 16 etkisini içermediği notunu da düşüyor.


ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)