Ana SayfaPiyasaEndekste bomba beklenti: 135 bin ---

Endekste bomba beklenti: 135 bin

1 / 3
Endekste bomba beklenti: 135 bin
18 Mart 2018 - 10:03 www.borsagundem.com

BORSAGUNDEM.COM – ÖZEL HABER

Afrin operasyonu tüm hızıyla sürüyor. Sabah saati itibarıyla ÖSO kent merkezine girdi, operasyon başladı. Türkiye-ABD gerginliğinde henüz net bir gelişme yok, stratejik pazarlığa devam. Manzaraya gelince, durum şu; Tahvil faizindeki artış, ABD’nin ticaret savaşlarını başlatması, dolar kurundaki yükseliş, Fed’in faiz artırma ihtimali de iç piyasayı etkiliyor. Olumsuz seyre neden oluyor. Piyasalara güven tırpanlanıyor. Buna bir de Washington – Moskova çatışması ile, son üç dört günün İngiltere-Rusya arasındaki öldürülen ajan krizini ekleyin. Birbirlerinin diplomatlarını kovmalar, konsolosluk kapatmalar, yaptırım tehditleri havada uçuşuyor. Şimdi ortamı hayal edin… 

Şimdi borsamıza bakalım; ivme kaybında, güç kazanamıyor. Cuma sabahına yüzde 0.35 oranında primle 117 bin 611 puandan başlayan endeks, günü yüzde 0.01 oranında yükselişle 117 bin 216 puandan tamamladı.

Avrupa ve ABD’de ne oldu? 

‘Dış’arıya dönecek olursak, Avrupa borsaları haftanın son işlem gününü yükselişle kapadı. Gösterge endeks Stoxx Europe 600 yüzde 0,22 artışla 377,71 puana yükseldi. New York borsasında da öyle oldu, endeksler petrol fiyatlarındaki artışla haftanın son işlem gününü artışla bitirdi.

Dolar, hepsini solladı! 

Haftanın ‘en’lerine gelirsek, yüzde 2,57 ile en çok dolar kazandırdı. Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri haftalık bazda ortalama yüzde 0,26 arttı. 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı yüzde 2,35, Euro/TL ise yüzde 2,45 değer kazandı.

Ertem: Kimse talep etmesin 

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, "Piyasa oyuncularının göremediği birçok şey olabilir. Buralardan dolara el atanların eli yanabilir" dedi. Uyarının finali de sertti: "Bu seviyeden kimse dolar talep etmesin."

Kriptolara darbe! 

Kripto paralar için darbe haftasıydı. Facebook'un ardından Google da kripto para ve bununla ilişkili reklamları yasaklama kararı aldı. Uygulama tarihi Haziran olarak açıklandı. Ardından kripto para piyasa hacmi bir gün öncesine göre 11 milyar dolar geriledi. Bitcoin 0,72 değer kaybetti. Dalgalanma sürüyor.

Petro ülkeyi böldü! 

Venezuela ise ‘dijital para’ çatışması içine girdi. Petro ülkeyi böldü. Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun, ilk günde 735 milyon dolar değerinde satış yapan ve “Venezuela'nın Superman'e (ABD kastediliyor) karşı ihtiyaç duyduğu kriptonit olacak" dediği Petro, Ulusal Meclis tarafından ‘yasa dışı’ ilan edildi, “Geçersiz” denildi. Gözler şimdi henüz bir karar vermeyen Kurucu Meclis’e çevrildi. Venezuela Merkez Bankası ise sessiz…

O hissede operasyon! 

Haftanın hisse bombası borsa kulislerini hareketlendiren Çemaş operasyonuydu. Olayın isimleri adeta ‘manipülasyon’ ordusu. Firari manipülatör Mecnur Çolak’ın patron destekli operasyonda mal çıkmak için çabaladığı iddiası Borsa Gündem’de manşet oldu. Yatırımcılar günlerdir haberi konuşuyor.

Patron şirketinin arkasında 

Hisseleri borsada işlem gören Tek-Art’ta flaş bir gelişme yaşandı. Alaçatı’daki otel yatırımını tamamlayan, İstanbul’da yeni bir proje için hazırlık yapan, mali yapısını güçlendirme yönünde adımlar atan TEKTU, 25 milyon liralık geri alım açıkladı. Genç ve kararlı patron Soner Yılmaz, şirketinin arkasında olduğunu gösterdi...

Müthiş CV, güçlü isim 

Etiler Gıda’dan atak üzerine atak. Önce yağ ticaretinin iki ünlü ismi ortak oldu, ardından ‘yönetim’ katında önemli bir atama gerçekleştirildi. Uluslararası mali ilişkiler, JP Morgan ve Morgan Stanley’de üst düzey görev yapan, CV’ci çok güçlü Sait Erda’ya emanet edildi. Erda, Etiler Marmaris’te Uluslararası Mali İlişkilerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı’na getirildi.

60 doların altına iner

ABD'nin hızla artan kaya petrolü üretimi ve küresel petrol üretiminin bu sene talebin üstüne çıkma ihtimali Fitch raporuna yansıdı. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşuna göre petrol fiyatı varil başına 60 doların altına düşecek. Üstelik uzun bir dönem de bu seviyenin altında kalacak.

Türkiye, 1 numara

Haftanın en moral haberi ise Başbakan Yıldırım’dan geldi. Başbakan, “Küresel piyasalarda dalgalanmaların devam etmesine rağmen Türkiye üçüncü çeyrekte yüzde 11.1 büyüyerek dünyada bir numara oldu" dedi. Nasıl oldu bu derseniz, onun da yanıtını verdi: "Ulaşıma, altyapıya yatırım büyümenin arkasındaki gerçek sebep…”

YENİ HAFTADA BEKLENTİLER NELER 

Borsa için beklenti bayram yaptıracak cinsten çünkü, uzmanımız diyor ki; “Kısa vadede 119 bin 300, 120 bin gibi seviyeler izlenmeye devam edilebilir. 135 bine doğru bir borsa hareketi olmasını bekleyebiliriz, 115 bin korunduğu sürece bu potansiyel mevcut olacaktır”. Sihirli nokta ise “Borsa tarafında biz iyimser olmayı sürdürüyoruz” düşüncesinde yatıyor.

Dolarda ise 3,84 TL seviyesinin aşılması ile yükselişlerin hız kazandığına işaret edilirken 3,95 TL ve tarihi zirvenin bulunduğu 3,9830 TL seviyelerinin hedeflenebileceğinin altı çiziliyor. Uzman yorumu ise şöyle: “21 Mart Çarşamba günü Fed’in faiz kararı ve ileriye yönelik sunacağı projeksiyonlar doların seyri üzerinde belirleyici olacaktır.”

Euro’ya, altına, petrole gelince… Beklentiler arka arkaya sıralanıyor.

Piyasaların nabzını tutan isimler, Gedik Yatırım’dan Üzeyir Doğan, GCM’den Enver Erkan yeni haftanın manzarasını çiziyor. İşte olaylar ve yorumlar…

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)