Ana SayfaMakro EkonomiEkonomistler enflasyon verisini yorumladı---

Ekonomistler enflasyon verisini yorumladı

2 / 2
Ekonomistler enflasyon verisini yorumladı
03 Haziran 2019 - 11:56 www.borsagundem.com

GCM Yatırım Ekonomisti Enver Erkan Tarafından Hazırlanan Analiz:

"Enflasyon Mayıs ayında gıdanın yardımıyla geriledi Türkiye'de Mayıs ayında tüketici fiyatları %18,7 artış gösterdi ve böylelikle yıllık enflasyon Nisan ayındaki %19,5 seviyesinden de gerilemiş oldu. Piyasanın tahmin medyanı ise yıllık enflasyonun %19,3 seviyesinde gerçekleşmesi yönündeydi. Enflasyon aylık bazda %0,95 artarak, bizim de beklentimize paralel bir şekilde gerçekleşti. Bizim tahminimiz aylık ve yıllık enflasyonda sırasıyla %1 ve %18,8 gerçekleşme yönündeydi.

Gıda fiyatlarında Mayıs ayında görünen ılımlı seyir enflasyonun yavaşlamaya devam etmesinde etkili olurken, zayıf yurtiçi talebin de fiyatlar üzerinde aşağı yönlü baskı yaptığını görmekteyiz. Gıda fiyatları aylık bazda %1,18 gerilerken, yıllık gıda enflasyonu da 2004'ten bu yana en yüksek seviye olan %31,9'dan %28,4'e geriledi. Gıda enflasyonundaki gerileme olumlu olmakla beraber, halen çok yüksek seviyelerde ve Merkez Bankası'nın yıl sonu tahmini olan %16'nın çok üzerindedir.

Mevsimsel faktörler ve sebze fiyatlarındaki yavaşlama gıda enflasyonunun aşağıya gelmesine en önemli katkıyı yapmış görünmektedir. Bununla beraber, yılın ilk 4 ayı gıda fiyatlarının kontrol edilmekte zorlandığı bir dönemdi ve yapısal sıkıntılardan kaynaklı olumsuzluklar gıdada sürmektedir. Mayıs ayı, iyileşen hava koşulları ve yeni arz ile beraber daha önceki aylarda fiyatı yükselen patates, soğan, biber gibi sebzelerin fiyatlarının 4 ayın en düşük seviyelerine gerilemesini sağlasa da erik, muz kiraz, çilek gibi mevsim meyvelerindeki yüksek fiyatlar dikkat çekmekte, ayrıca beyaz et ve süt ürünlerinde de fiyat artışları devam etmektedir.

Gıda ve enerjinin dışarıda bırakıldığı çekirdek enflasyon göstergelerinden C endeksinde, %16,3 seviyesinden %15,9'a gerileme görünüyor. Bu da temel mal ve hizmet fiyatlarındaki eğilimin şimdilik olumlu olduğu şeklinde yorumlanabilir. Üretici fiyatları tarafında ise, Nisan ayındaki %30,1'den Mayıs'ta %28,7 seviyesine doğru inilmiş olmasına rağmen, aylık bazda %2,7'lik artış üreticilerin ve hizmet sağlayıcıların maliyetlerinin hızlı bir şekilde artmaya devam ettiğini göstermektedir.

ÜFE ile TÜFE arasında halen 10 puanlık bir marj bulunuyor, bu da üretici üzerindeki maliyet unsurunun tüketici tarafındaki fiyatlara tamamen yansımamış olduğunu gösteriyor. TRY tarafında yaz aylarında bir kur şoku yaşanmazsa enflasyonun baz etkisinden dolayı, geçen yılın yüksek aylık artış oranları devreden çıkacağı için gerilemesi beklenebilir. Bunun için 3Ç19 döneminin önemli olacağını düşünüyoruz. Enflasyonda ikna edici düşüş dönemi öncesi evrede olduğumuz için ikinci yarıdan önce faiz indirimi hamlesi beklemeyiz. Enflasyondaki yılsonunda %14,6 olarak korunan hedefe ulaşabilmek için TRY'nin stabilitesi konusu çok önemlidir ve kısa vadede ekonomi dışı faktörler TRY oynaklığı açısından risk teşkil edebilir. Bütün bu argümanlar çerçevesinde, reel faiz cazibesini koruyabilmek adına nominal faiz ile enflasyon arasında da üssel olarak korunan bir marj olması gerektiğini düşünüyoruz.

Merkez Bankası'nın sıkı para politikası duruşunu devam ettirmesi, 12 Haziran toplantısında aksiyon almaması, Temmuz toplantısında ise enflasyonun durumuna göre faiz indirimi konusunu ele alması beklenebilir. Bu faiz indiriminin yıl sonunda ne seviyelerde gerçekleşeceği, enflasyonun ve finansal piyasa koşullarının izin verdiği ölçüde olabilecektir. "

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)