Ana SayfaMakro EkonomiEkonomistler enflasyon verisini yorumladı---

Ekonomistler enflasyon verisini yorumladı

1 / 2
Ekonomistler enflasyon verisini yorumladı
03 Haziran 2019 - 11:56 www.borsagundem.com

Halk Yatırım Başekonomist Banu Kıvcı Tokalı Tarafından Hazırlanan Analiz:

"Ilımlı gelen Mayıs verisi sonrasında Haziran'da da baz etkisi destekleyici olacak Mayıs enflasyonunu beklenenden ılımlı. Mayıs ayında tüketici enflasyonu %0,95 seviyesinde, hem %1,48'lik beklentimiz hem de %1,28'lik piyasa tahminlerinin altında gerçekleşti. Aylık oranın düşük kalmasında, sigara fiyatlarındaki düzenlemeye rağmen giyim fiyatlarındaki mevsimsel hareketin sınırlı kalması, yaş meyve ve sebze fiyatlarındaki düşüş ve iç talepteki yavaşlık nedeniyle dayanıklı tüketim ürünlerinde kur etkisinin ılımlı olması etkili oldu.

Nitekim, enflasyon dinamiğinde etkili unsurların başında gelen gıda enflasyonu, özellikle yaş meyve ve sebze fiyatlarındaki düşüş önclüğünde aylık %1,18 azalış gösterdi. Ancak işlenmiş tarafta ise hem çiğ süt fiyatlarında yapılan artış hem de kur etkisi nedeniyle hem aylık hem de yıllık artış oranının hızlanma kaydettiğini izliyoruz. Yıllık gıda enflasyonu da %28,44 ile, yıl sonu hedefi olan %16'nın oldukça üzerinde seyretmeye devam ediyor.

İç talepteki yavaşlık nedeniyle dayanıklı tüketim ürünlerinde kur etkisi sınırlı. İç talepteki yavaşlığın, mobilya, ev aletleri, otomotiv başta olmak üzere dayanıklı tüketim malları ve konaklama, giyim, haberleşme ve eğlence-kültür hizmetleri gibi sektörlerde fiyat artışlarının dizginlenmesine destek olduğunu görüyoruz. Bu noktada, Nisan başından Mayıs ortasına kadar olan dönemde yaşanan %10'luk değer kaybı etkisinin önümüzdeki dönemde ne kadar yaygın bir hal alacağı kritik olacaktır.

Belirtmek isteriz ki Mayıs ayı sonunda daha stabil ve güçlü eğilim gösteren TL, bu etkiyi sınırlandırabilir. Çekirdek enflasyon göstergelerinde düşüş eğilimi korunuyor. Kritik çekirdek enflasyon göstergelerinde yıllık artış oranı, geçen yılın Kasım ayından beri genel düşüş eğilimini sürdürüyor. 'C' göstergesi yıllık bazda %15,87 seviyesinde (Ekim 2018 sonunda %24,34 idi). Önümüzdeki birkaç ay %15-16 bandında kalabilir ancak Eylül-Ekim döneminde %10'lu seviyeler mümkün görünüyor. Baz etkisi devreye girmeye başlıyor. Yıllık TÜFE enflasyonu Mayıs sonunda %18,71 seviyesinde önceki ay sınırlı gerilediği %19,50'den daha hızlı bir geri çekilmeye işaret ediyor. Haziran ayından itibaren ise baz etkisi etkin bir şekilde gözlenebileceğinden, yıllık enflasyon oranının ilk etapta %15-17 Eylül-Ekim döneminde de %10'lu seviyelere inmesi mümkün. Ancak, baz etkisi Kasım-Aralık döneminde terse işleyeceğinden, yıl sonuna ait %14,5'lik tahminimizi koruyoruz.

Yıllık enflasyon oranının hangi seviyelerde dezenflasyon sürecini sürdüreceği 2020 yılı başından itibaren belli olacaktır. Haziran toplantısında herhangi bir aksiyon beklemiyoruz. lIımlı gelen Mayıs enflasyonunun ardından bazın da olumlu etkisiyle yıllık enflasyonda yaşanacak gerileme, enflasyon görünümünde iyileşme açısından destekleyici olacaktır. Bu çerçevede, TCMB'nin 12 Haziran PPK toplantısında herhangi bir aksiyon beklemesek de 25 Temmuz ve 12 Eylül PPK toplantılarında, enflasyonda yaşanan gerilemeye ek olarak küresel tahvil faizlerinin mevcut seviyeleri ve küresel resesyon endişeleri nedeniyle majör merkez bankalarının destekleyici tarafta kalmaya devam etmeleri doğrultusunda politika faizinde indirimin gündeme gelebileceğini düşünüyoruz. "

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)