Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıEkonomi gündemi ve piyasa beklentileri (08/05)---

Ekonomi gündemi ve piyasa beklentileri (08/05)

2 / 2
Ekonomi gündemi ve piyasa beklentileri (08/05)
07 Mayıs 2015 - 17:40 www.borsagundem.com

ABD
TSİ 15:30 İstihdam Raporu

Tarım Dışı İstihdam Değişimi, Nisan (beklenti: 230bin kişi artış önceki 126bin)
İşgücüne Katılım Oranı, Nisan (önceki %62,7)
İşsizlik Oranı, Nisan (beklenti %5,4 önceki %5,5)
Ortalama Saatlik Kazançlar, Nisan (beklenti %0,2 aylık artış önceki %0,3 aylık artış)
Ortalama Haftalık Çalışma Saati, Nisan (beklenti 34,5 saat önceki 34,5 saat)


Beklentilerin altında kalan ADP istihdam verisi ardından dikkatler yarın Tarım Dışı İstihdam verisi üzerinde olacak. Tarım dışı istihdam Mart ayında 126 bin ile Aralık 2013'ten bu yana en küçük değeri almıştı. İkinci çeyreğin ilk verisi olması, Mart ayında kaydettiği kötü rakamdan ve oldukça zayıf gelen birinci çeyrek büyümesi sonrası veri kritik önem taşıyor.

Son dönemde ADP ile tarım dışı istihdamın çok güçlü bir ilişki sergilemediği görülse de; geçen ay ikisi de aynı doğrultuda düşüşe işaret etmişti. Bu trendin devamı azalarak da mümkün olsa da işsizlik maaş başvurularının geçen hafta son 15 yılın en düşük seviyesinde açıklanması sonrası bu ay aynı yönde hareket görmeyebiliriz. Dolayısıyla 126 binden sonra 200 binin üstündeki bir rakamla karşılaşmamız mümkün. 200 binin altında kalan her rakam istihdam piyasasındaki iyileşme trendinin bozulduğuna işaret edebilir ve Dolar'daki değer kayıplarını tetikleyebilir zira önceki veri hariç son 12 ayın verisi 200 binin üstünde. Bu durumda EUR/USD paritesinde şu anda test edilmekte olan 1,13 seviyesinin aşıldığını görebiliriz.

Son olarak dün FED Başkanı Yellen'ın uzun vadeli faizlerin düşük seyrinin olası bir risk olduğuna dikkat çekmesini dikkate değer buluyoruz. Yellen'ın ifadelerine paralel 10 yıllık kağıtların faizlerindeki hareketin yukarı yönlü sürmesi mümkün. Dün minimum %2,17 seviyesini gören ABD 10 yıllıkların faizi %2,3086'dan döndü. Bununla birlikte Dolar endeksindeki zayıflık da sürüyor. Sonuçta FED'in aşırı gevşek para politikasını normale döndürmeye başlamasıyla birlikte bu faizlerin keskin yükseliş kaydetmesi finans sistem için daha tehlikeli dolayısıyla kademeli yükselişler riski sınırlayacaktır.

Aynı zamanda para politikasının normalleşmesiyle artık "kötü veri = iyi veri" denklemi değişiyor olabilir. Yarın eğer güçlü bir veri görürsek küresel büyüme üzerinden Gelişmekte Olan Ülke grubu için pozitif seyir gözlemleyebiliriz. Yarın güçsüz veri Türkiye ve benzer ülkelerde satışa neden olabilir. Zira artık FED'den yeni bir parasal genişleme ya da "sözle yönlendirme" yerine faiz arttırımı beklemekteyiz.

ZİRAAT YATIRIM

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)