Ana SayfaPiyasaEkiz Kimya ve İhlas Holding sorusu---

Ekiz Kimya ve İhlas Holding sorusu

1 / 2
Ekiz Kimya ve İhlas Holding sorusu
02 Kasım 2017 - 08:43 www.borsagundem.com

ARTAN GELİR SÜRMELİ

SORU- Ekiz dört yıl önce icralardan, özsermaye erimesinden ve kapasite kaybından dolayı Gözaltı Pazarı’na alındı. Geldiğimiz noktada icralar kaldırıldı, özsermaye arttırıldı ve kapasitede düzelme var. Ancak şirket hala Gözaltı Pazarı’nda ve ne SPK’nın ne de şirketin bir adım attığı yok. Ekiz’in Yakın İzleme Pazarı’ndan çıkması nasıl gerçekleşecek? 

Hüseyin Ateş 

CEVAP- Ekiz Kimya’nın işlem sırası Mart 2013’te durdurulduğunda Borsa İstanbul gerekçe olarak satış gelirlerinin yüzde 38'ini oluşturan ambalajlı ürün üretiminin belirsiz bir tarihe kadar durdurulmasını, finansal, ticari, kamu ve personel borçlarının vadesi geldiği halde ödenememesini, Şirket aleyhine yürütülen haciz, icra takipleri ve davaların yasal takibatların toplam tutarının 2012 tarihli bilançonun aktif toplamının yaklaşık yüzde 37'sine ulaşmasını, faaliyet zararı nedeniyle çıkarılmış sermayesinin yüzde 28'ini kaybetmiş olmasını ve şirketle ilgili gelişmelerin yatırımcılarla paylaşılmamasını gerekçe göstermişti. 

Arada geçen süre zarfında firmanın gelirlerinin hâlâ alt seviyede olduğunu görmekteyiz. 2012 yılından bu yana gelirde azalma oldu oldu yükselme olmadı. 2016 yılsonu bilançosuna göre firmanın kâra geçmesi olumlu olmakla birlikte satış geliri hayli gerilerde bulunuyor. Şirket esas faaliyetinden zarar ederken kâra geçmesinin sebebinin yatırım faaliyet kaleminden elde edilen gelir olduğu gözlenmekte. Son açıkladığı 2017 dokuz aylık bilançosunda ise yine zarar söz konusu. Birikmiş geçmiş yıl zararı ise 26,5 milyon TL seviyesinde bulunuyor. Kayda değer bir gelir yaratamayan şirket son bilançosuna göre özsermayesini güçlendirmesi olumlu bir durum olarak değerlendirilebilir. Bu önemli bir gelişme olmakla birlikte daha da önemlisi firmanın gelir yaratacağına dair güçlü işaretler verebilmesi olduğu unutulmamalı. Şirketin 2017 faaliyet döneminde satış gelirini artırması bu noktada önemli bir gelişme. Fakat henüz esas faaliyetlerden dolayı kâra geçebilmiş değil. Satış gelirinin kârlı bir niteliğe dönüştürülebilmesi hisseye olumlu yönde yansıyacaktır.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)