Ana SayfaPiyasaEczacıbaşı İlaç ve Sönmez Filament sorusu---

Eczacıbaşı İlaç ve Sönmez Filament sorusu

2 / 2
Eczacıbaşı İlaç ve Sönmez Filament sorusu
30 Mayıs 2017 - 08:20 www.borsagundem.com

GELİRİ YETERSİZ

SORU- Sönmez Filament’in son açıkladığı bilançoya göre durumu hakkında ne söyleyebilirsiniz? Küçük yatırımcı KAP harici bilgi alamıyor.

Erdal 

CEVAP- Sönmez Filament 56 milyon TL’yi aşan bir sermayeye sahip bulunuyor. Buna mukabil gerçekleşen yıl sonu brüt satış gelirleri hayli zayıf. Son olarak geçtiğimiz 2016 yıl sonu brüt satış geliri 4 milyon TL seviyesinde gerçekleşti. Şirketin sahip olduğu sermaye tutarına göre söz konusu geliri yeterli görmek mümkün değil. Firmalar takip edilirken gelir ile sermaye miktarı arasındaki dengeyi göz önünde bulundurmasında yarar var. 

Sönmez Filament’in geliriyle kıyaslandığında gerçekleşen kâr rakamı da yetersiz kalmakta. Şirketin son açıkladığı 2017 üç aylık bilançosunda yatırım faaliyetlerinden elde ettiği gelirle brüt satış gelirinden daha fazla bir kâr açıklandı. Göstergeler ise hissenin fiyatının düşük olmadığını gösteriyor. Son kapanış fiyatına göre hissenin fiyat kazanç oranı 26,82 seviyesinde bulunuyor. Söz konusu oran 12,53 olan BIST 100 Endeksine dahil hisselerin otalamasının hayli yukarısında kalıyor. Aynı şekilde piyasa defter değeri de 2,85. Bu oranın da düşük olmadığını söylemek yanlış olmayacaktır. Tüm bunlardan ayrı olarak hissenin fiyatı takip edildiğinde 2011 yılından bu yana düşen bir eğilim gözlenmekte. Hisse, piyasadaki genel seyre uyumlu olarak Kasım 2016’da gerçekleştirdiği atakla birlikte şimdilerde 3,40 TL’nin üzerinde işlem görüyor. Ancak göstergeler mevcut fiyat seviyesinin ucuz olmadığını söylemekte.   

Borsada düşük riskle getiri potansiyelini artırabilmek için gelir ve kârlılığı düzenli büyüten firmaların tercih edilmesi daha yerinde bir yaklaşım olacaktır.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)