Ana SayfaTeknik AnalizDolarda yükseliş devam eder mi?---

Dolarda yükseliş devam eder mi?

1 / 3
Dolarda yükseliş devam eder mi?
28 Kasım 2017 - 10:00 www.borsagundem.com

Bankacılık Hisselerindeki Satışların Etkisiyle Endeksler Düşüş Seyrine Devam Etti

BİST-100 endeksi geçtiğimiz haftayı, haftalık bazda %1,6 düşüşle 104.539 seviyesinde tamamladı. Böylelikle endekste üçüncü hafta üstüste haftalık bazda geri çekilme yaşandığını gördük. BİST-100 endeksindeki haftalık bazda düşüşte, bankacılık endeksindeki %5,2’lik geri çekilme etkili olurken, aynı dönemde sınai endeksinde ise haftalık bazda %1,2 oranında yükseliş gerçekleşmişti.  

Tahvil faizlerinin yüksek seyretmeye devam etmesi bankacılık hisselerini de olumsuz etkilemektedir. Geçtiğimiz hafta 10 yıllık tahvil faizi, %13,2 seviyesini gördükten sonra haftayı %12,70 seviyesinden tamamladı. Tahvil faizlerinin yüksek seyretmesinde, TL’de devam eden değer kaybının enflasyon üzerinde yukarı yönlü baskının sürmesine neden olabileceği endişesi etkili olmaktadır. Döviz kuru tarafına baktığımızda da, %50 Dolar, %50 Euro kurundan oluşan sepet kurun tarihi zirvelerini geçtiğimiz hafta da yenilediği görülmektedir.  

Cuma günü tüm dikkatler Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD başkanı Trump’ın görüşmesine çevrilirken, görüşme sonrası gelen açıklamalarda verilen olumlu mesajlar piyasaları rahatlatarakolumlu etkilemiştir. Bu hafta başında TL’nin değer kazanmaya başlamasının etkisiyle endekslerde de tepki alımlarına bağlı alımların hızlandığını söyleyebiliriz.   

Yurtdışındaki gelişmelere bakıldığında, ABD tarafında şükran günü dolayısıyla Perşembe günü piyasalar kapalı kalırken, Cuma günü yarım gün olarak yapılan seansta, alışveriş gününde güçlü satışların ekonomiye olumlu katkı yapacağı beklentileriyle endekslerde yukarı yönlü kapanışlar yaşanmıştır. Ayrıca açıklanan FED toplantı tutanaklarında enflasyona yönelik endişelerin dile getirilmesi ve 2018 için FED’in faiz artırımları konusunda daha çekimser olabileceğine yönelik beklentiler Doların değer kaybetmesine neden olmuştur. Diğer yandan Almanyada da yeni hükümet kurulmasına yönelik doğan umut ışığı, Euronun Dolar karşısında değer kazanmasını sağlamıştır.  

Bundan sonraki dönem için de Türkiye ABD ilişkilerinin seyri piyasaların odak noktasında bulunurken, özellikle jeopolitik tarafta tansiyonun düşmeye devam etmesi, endekslerin yönünü yukarı çevirmesini sağlayabilecektir. Bununla birlikte BİST-100 endeksinde fiyat kazanç oranları bakımından son 5 senenin ortalamalarına göre halen iskontolu seyirini sürdürmektedir. Dolayısıyla politik ve jeopolitik taraftaki risklerin azalması yönündeki her türlü gelişmenin, endekslerde yönün yukarı dönmesine yardımcı olabileceğini düşünmekteyiz. Ancak tüm bunlarla birlikte, TL’de yılın son çeyreğinde şimdiye kadar meydana gelen değer kaybı ve tahvil faizlerinin yüksek seyri de şirket değerlemelerini genel olarak olumsuz etkisini de göz ardı etmemek gerekecektir. Bu bağlamda Merkez Bankası’nın da önümüzdeki dönemde alabileceği aksiyonlar yakından takip edilecektir. Banka’nın bir sonraki faiz toplantısının 14 Aralıkta yapılması planlanmaktadır.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)