Ana SayfaMakro EkonomiDış ticaret açığı için ne dediler?---

Dış ticaret açığı için ne dediler?

1 / 2
Dış ticaret açığı için ne dediler?
31 Ocak 2014 - 11:53 www.borsagundem.com

Halk Yatırım tarafından hazırlanan analiz raporu:

"Dış Açıktaki Artış, 2014 Yılına Ait Ilımlı Senaryoyu Bozmuyor

Dış ticaret açığı, geçen yılın Aralık ayında beklenmeyen bir artış gösterdi. Ağustos-Kasım döneminde 7 milyar dolara inen aylık açık miktarının, Aralık ayında 9,9 milyar dolara çıktığını görüyoruz. Bir önceki yılın aynı döneminde ise 7,2 milyar dolar idi. Hem ihracatın öngörülerin hafif altında kalması, hem de ithalatta ciddi bir ivmelenme yaşanması yüksek açıkta etkili oldu.

Altın ihracatının geçen yılın sonunda oldukça düşük seviyeye gerilediğini görüyoruz. Ancak, İran’a yaptırımların hafifletilmesiyle, 2014 yılında altın ihracatında daha güçlü bir seyir görebiliriz.

İthalatta ise, altın ve enerjinin artan yükü etkili. Ancak, bunun dışında da, yatırım, tüketim ve üretim alt kalemlerine yansıyan genel bir hızlanma eğilimi dikkat çekiyor. Tüm alt aktivitelerde yıllık artış oranlarında hızlanma var.

Böylece, Kasım 2013’te %66,4’e çıkan ihracatın ithalatı karşılama oranı, Aralık ayında %57,1’e iniyor. 12 aylık kümülatif dış ticaret rakamlarında ise sözkonusu oran %60,9’dan % 60,3’e geriliyor.  

Ancak, gerek TL’deki değer kaybı, gerekse de küresel ekonomideki toparlanma ve artan finansal oynaklığın iç talepte beklenen yavaşlatıcı etkisi doğrultusunda, dış dengede iyileşme beklentimiz devam ediyor. 2013 yılını 99,8 milyar dolarlık açıkla bitiren Türkiye ekonomisinin, 2014 yılında dış açık miktarının 87 milyar dolara gerileyebileceğini tahmin ediyoruz. İhracatın ithalatı karşılama oranının ise % 65-70 bandında gerçekleşebileceğini öngörüyoruz.

Benzer şekilde, Aralık 2013’e ait dış ticaret verileri doğrultusunda aylık cari açığın 7,4 milyar dolara çıkarak 2013 yılının 63,4 milyar dolarlık cari açıkla tamamlanmasını beklememize karşın, 2014 yılında cari açığın 46 milyar dolara gerileyebileceğini düşünüyoruz. Milli gelire oranla ise, geçen yıla göre yaklaşık 2 puanlık bir düşüşle %5,7’ye inebileceğini tahmin ediyoruz."

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)