Ana SayfaPiyasaDeva Holding ve İş Bankası sorusu---

Deva Holding ve İş Bankası sorusu

1 / 2
Deva Holding ve İş Bankası sorusu
19 Eylül 2016 - 09:05 www.borsagundem.com

TEMETTÜ ÖDEMESİ GÜNDEMDE DEĞİL

SORU (1) - Deva kâr payı verecek mi? Son durumu nedir? 

Bekir Çifçi

CEVAP - Bir şirketin kâr payı verebilmesi için kâra geçmesi kadar geçmiş yıllardan da birikmiş zararının olmaması gerekiyor. Eğer geçmiş yıl zararları söz konusuysa elde edilecek yıl sonu kârı öncelikle bu zararın kapatılması için kullanılacaktır. Bu benzer durumda bulunan her firma gibi Deva için de geçerlidir. 

Deva’nın mali yapısı incelendiğinde son dört yılda düzensiz bir yapıya sahip olsa da kâr elde ettiğini görebilmekteyiz. Ancak elde edilen kâra rağmen firma henüz geçmiş yıl zararlarını kapatabilmiş değil. Son açıklanan 2016 yılı altı aylık bilançosuna göre birikmiş geçmiş yıl zararı azalmakla birlikte devam ediyor. Söz konusu bilançoya göre geçmiş yıl zararı 34,3 milyon TL seviyesinde bulunuyor. 2012 yılında geçmiş yıl zararının 150 milyon TL seviyesinde olduğu göz önüne alındığında son dört yılda elde edilen kârın neticesinde geçmiş yıl zararının bir hayli düşürüldüğü görülecektir. Ancak olumlu gelişmeye rağmen henüz geçmiş yıl zararı kapatılabilmiş değil.     

Deva Holding’in geçmiş yıl verileri incelendiğinde en son 2006 yılında nakit temettü verdiği görülüyor. Arada geçen on yılı aşkın sürede ise temettü ödemesi söz konusu olmadı. Şirketin 2016 yılında da kâr payı dağıtması söz konusu değil. Geçtiğimiz mayıs ayında gerçekleştirilen genel kurul toplantısında 2015 yılında elde edilen kârın geçmiş yıl zararlarına mahsup edileceği belirtildi. Bu nedenle bu yıl için firmanın kâr payı ya da bedelsiz verme ihtimali gündemde bulunmuyor.  


YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Deva20 Eylül 2016 07:16

    2016 yılı karı gecmis yıl zararlarının üzerinde olduguna göre kar payı dagıtabilir duruma geçebilir. 2016 yıl sonu karına bakmadan nasıl dağıtmaz denebilir? 2016 karına bakmadan yorum yapılamaz