Ana SayfaYatırımcı KöşesiDeva Holding ve Aksu Enerji sorusu---

Deva Holding ve Aksu Enerji sorusu

1 / 2
Deva Holding ve Aksu Enerji sorusu
25 Ağustos 2022 - 08:43 www.borsagundem.com

VERİLERİ SEKTÖR ORTALAMASININ ALTINDA

SORU- Türkiye borsasında ilaç sektörü ortalama F/K oranı için yeterli veri bulunuyor mu? Deva’nın mevcut f/k oranını nasıl buluyorsunuz?

Tolga Çevikmen

CEVAP- Borsada işlem gören şirketlerle ilgili finansal veriler KAP üzerinden takip edilebilir. Kuşkusuz söz konusu bilgiler ham halde alınıp kimi veri kuruluşlarınca işlenmesi mümkün. Böylece yatırımcıların önlerini görebilmelerine olanak tanıyacak nitelikte yeni veriler üretebilmekte. Sektör verileri de ilgili şirketlerin açıklamalarının derlenip yeniden işlenmesi ile elde edilir. Verilerin gücü halka açık firma sayısı arttıkça büyür. Neticede sektörün data kaynağı bünyesindeki şirket sayısı ile doğru orantılıdır. Söz konusu durum ilaç ve sağlık sektörü için de geçerlidir. Deva Holding bir holding firması olarak borsada işlem görmesine rağmen meşguliyeti itibariyle ilaç ve sağlık sektöründe değerlendirilmekte. Bu çerçevede bakıldığında gerek 4,89 olan fiyat kazanç oranı gerekse 2,16 olan piyasa defter değeri sırasıyla 19,93 ve 4,05 olan sektör ortalamalarının altında bulunuyor. Hisse, fiyat kazanç oranı yönünden geçen üç yıldır sürekli sektör ortalamasının altında seyrederken piyasa defter değeri yönünden bu zaman aralığı dört yılın üzerine çıkıyor. Fiyatı, Ocak 2019’dan bu yana sürekli yükselen bir eğilim sergileyen Deva Holding, 3 Ocak 2019 günü düzeltilmiş verilerle en düşük 3,04 TL’ye kadar indi. Arada yaşanan sert düşüşlere rağmen Mayıs 2022’de en yüksek 40,50 TL’ye kadar çıktı. Buradan gelen kâr satışları neticesinde ise şimdilerde 34,84 TL’den işlem görüyor. Gelinen seviye itibariyle kâr satışlarının etkili olduğu bir süreçten geçmekteyiz. Şirketin mali performansında herhangi bir bozulma gözlenmiyor. Son açıklanan 2022 altı aylık bilançosunda dönem kârı yüzde 63,66 oranında artış kaydederek 659,1 milyon TL’ye yükseldi. İki yıldır kârında ciddi bir artış gerçekleşiyor. Son açıklanan altı aylık mali tablolarında da kârdaki artış devam ettiği nazara alındığında bu yıl sonunda da kârdaki büyümeyi gözleme imkanı olabilecek.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kaan karadeniz25 Ağustos 2022 09:51

    Türkiye de değeri artmayan 2 şey alışveriş poşeti 25 kuruş , bir de 35 tl yi geçirtilmeyen deva. Enflasyon,altın,dövize göre yerlerde 2021 şubat ayında 35 tl şimdi 34.84 algı yaratmayın. bence buraya yazı yazacaklarına aracı kurumlara rapor yazdırsın şirket.