Ana SayfaŞirket HaberleriDesa Deri’nin CFO’su Diribaş Borsa Gündem’e hissedeki krizi anlattı---

Desa Deri’nin CFO’su Diribaş Borsa Gündem’e hissedeki krizi anlattı

1 / 9
Desa Deri’nin CFO’su Diribaş Borsa Gündem’e hissedeki krizi anlattı
25 Mart 2019 - 09:51 www.borsagundem.com

SERAP SÜRMELİ – BORSAGUNDEM.COM / ÖZEL HABER

Bugün Borsagundem.com’a konuk olan Desa, muhakkak ki üretimiyle, kadın çantalarıyla, cüzdanlarıyla, ayakkabılarıyla önemli. Ama bir o kadar da hisseleriyle. Çünkü Desa ‘halka açık’ bir deri!

Borsagundem.com Yatırımcı Masası, iki hafta önce, fiyatı açılışın gerisine düşen bir hisseyle ilgili yatırımcının sorusunu gündeme taşıyor. “DESA’nın durumunu nasıl görüyorsunuz? Tekrar 2,50’yi görme ihtimali var mı?” Yanıt ise “Hissedeki çıkışın güçlü ve istikrarlı şekilde devam edebilmesi için kârın artarak sürebilmesi gerekiyor” oluyor.

Soru-cevap manşetten yayınlanır yayınlanmaz Borsa Gündem’in telefonu çalıyor. “Ben Ayhan Diribaş. Desa gerçeğini size anlatsak, hissedeki durumu izah etsek…”

Davet sahibi şirketin CFO’su Ayhan Diribaş’tan Desa Deri’yi dinlemek adına yola koyuluyoruz. Soru dolu defterimiz yanımızda, Sefaköy’deki şirket merkezinde Ayhan Diribaş’la buluşuyoruz.

Desa yarım asırlık olmuş bile. “Dünyanın en iyi derilerini ve en iyi kadın çantasını yapan şirketlerden birisiyiz.” Söze böyle iddialı bir cümleyle giriş yapıyor Diribaş. Desa’nın gelirlerinin yüzde 50’sinin ihracattan, yüzde 50’sinin de perakendeden geldiğini söylüyor. Cironun büyük bir kısmını çanta ve cüzdan satışlarından elde edildiğini ifade ediyor. Dünyanın lüks mağazaları Prada, Miu Miu ve Furla’ya da Türkiye’de üretim yaptıklarını ekliyor. Devam ediyor: Desa, dünyada 180 noktada ve lüks butiklerde Fendi, Prada ve Armani’yle yan yana satılıyor. Ve bu 180 noktanın da yaklaşık 100 noktası modanın beşiği İtalya’da.


Rakamlar insana , “Çok güzel hareketler bunlar” dedirtiyor

Ya yatırımcı cephesi? Orada neler oluyor? Fiyattaki kayıp için ne düşünüyor? Üç yıl zarar, dördüncü yıl kar… Tek tek masaya yatırıyoruz.

Diribaş kritik yanıtı verirken, “Biz son 3 senedir ciro bazında hem ihracat hem perakende tarafında ciddi büyümeler sağladık. Tabi zarar açıklamamızın en büyük sebebi kur farkı giderleri oldu” girişini kullanıyor. “Biliyorsunuz karı etkileyen en önemli unsur finansman giderleri. Bu finansman giderleri içinde de kur farkları” diye konuşuyor.

“Geçtiğimiz yıl gelir tarafında yüzde 67’lik bir büyüme yakaladık” dedikten sonra hisseye geliyor: “Bakın bir CFO olarak Desa’nın mali yapısını en iyi bilenlerdenim. Kesinlikle hissemizin fiyatı çok çok yukarılarda olmalı. Hisse fiyatı şu anda 2 seviyelerine yakın ama bunun 4 veya 5’le çarpılması gerektiğini düşünüyorum. “

Desa’nın borsa nezdinde ucuz olduğuna işaret ederken, Türk sermaye piyasalarındaki sığlıktan kaynaklandığını öne sürüyor. Bir de menkul kıymetler şirketlerine sitem yolluyor. “Bazı analistler belli başlı şirketleri inceleyip değerliyorlar ama, onların dışındakilerle pek ilgilenmiyorlar. Bu da yatırımcının bilgiye erişmesinde eksikliklere neden oluyor.”

Peki, Desa nereye gidiyor? Yatırım, büyüme ve karda 2019 hedefleri neler? Öğreniyoruz ki ilk durak mega kentin dünya çapındaki yatırımı İstanbul Havalimanı. Mağazalar açılmayı bekliyor. Çin stratejisi olgunlaştırılıyor. Avrupa işin adresi ama ABD ve Kanada’da aynı önemde; özetle DESA üç kıtada söz sahibi olmak için uğraş veriyor.

Borsagundem.com soruyor, Desa Deri CFO’su Ayhan Diribaş anlatıyor. İşte ‘mali sırların patronu’ndan bomba açıklamalar…

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)