Ana SayfaPiyasaAnalistler Merkez'in enflasyon raporunu değerlendirdi---

Analistler Merkez'in enflasyon raporunu değerlendirdi

5 / 5
Analistler Merkez'in enflasyon raporunu değerlendirdi
30 Ocak 2019 - 11:35 www.borsagundem.com

Halk Yatırım/Tokalı: Para politikasındaki sıkı duruşun yılın ilk yarısında korunacağını tahmin ediyoruz

Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvcı Tokalı, enflasyonun yılın ilk yarısında %20-22 bandında kalacağını ve para politikasındaki sıkı duruşun da korunacağını tahmin ettiklerini bildirdi.

Banu Kıvcı Tokalı Foreks'e yaptığı açıklamada, TCMB'nin bugün yayımlanan Üç Aylık Enflasyon Raporunda, hem 2019 hem de 2020 enflasyon hedeflerinde aşağı yönlü revizyona gidildiğinin görüldüğünü belirterek, "2019 tahmini %15,2'den %14,6'ya çekilirken

2020 enflasyonu da %9,3'ten %8,2'ye indiriliyor. Tahmin aralığı olarak ise, 2019 için %11,9-17,3 2020 için ise %5,1-11,3 bantları öngörülüyor. Özellikle gıda enflasyonuna yönelik temkinli tutumumuz nedeniyle, sırasıyla %17,5 ve %11,0 seviyelerinde bulunan tahminlerimiz ise, Banka'nın tahmin bantlarının üst kısmında bulunuyor." diye konuştu.

Kıvcı tokalı, enflasyon tahminlerindeki aşağı revizyonda etkili unsurlar olarak, petrol ve ithalat fiyatları ile çıktı açığındaki aşağı yönlü güncellemelerin etkili olduğunun görüldüğünü ifade etti ve sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Petrol fiyatları tahminleri, 2019 ve 2020 için, sırasıyla 80 dolar/varil ve 76,2 dolar/varilden, 63,1 dolar/varil ve 63,8 dolar/varile indiriliyor. Kur ve küresel gelişmeler doğrultusunda, ithalat fiyatları bu yıl için azalış yönüne revize ediliyor. İç talepteki daralma ile de, çıktı açığı daha da belirginleştiriliyor.

Enflasyon tahminlerinde önemli bileşenlerden olan söz konusu varsayımların ulaşılabilirliği makul görünmesine karşın, gıda enflasyonu tahminlerinin 2019 ve 2020 için sırasıyla %13 ve %10 seviyelerinde aynı bırakılması öngörüsüne ihtiyatlı yaklaşmayı ve bu doğrultuda da bu alanda belirgin bir iyileşme gerçekleşene kadar enflasyon tahminlerimizi korumayı tercih ediyoruz. Nitekim, geçen yılın sonunda %25,57 seviyesinde bulunan gıda yıllık enflasyonunun, düşük bazın da etkisiyle bu ay sonunda %30'lu seviyelere ulaşabileceğini yıl sonuna ait %13'lük öngörünün ulaşılabilirliğinin daha fazla sorgulanmasına neden olabileceğini düşünüyoruz. Bu durumda da, üretim planlaması, tedarik zinciri, Hal yasası gibi yapısal önlemlerin sonuçlarının oldukça kritik bir konumda olduğunu görüyoruz.

Diğer taraftan, enflasyonun kalıcı olarak düşmeye başlamasına kadar sıkı duruşundan taviz vermeme kararlılığında olan TCMB, dezenflasyon süreci açısından önemli bir destek unsuru olarak beliriyor. Para politikasında söz konusu kararlılığın korunması, destekleyici talep ve küresel koşullar da göz önüne alındığında, enflasyonu düşürme sürecinde önemli rol oynayacaktır. Nitekim, iç talep koşullarındaki yavaşlamanın belirginleştiği ortamda, net dış talep koşullarının güçlü desteğiyle, ekonomide geçen yılın ikinci çeyreğinde başlayan ve üçüncü çeyrekte de devam eden yeniden dengelenme süreci son çeyrekte belirginleşmiş görünüyor. Söz konusu makro ekonomik ortama aynı zamanda hızlı iyileşen cari denge de eşlik ediyor."

Ancak gerek gıda fiyatlarının baskısı, gerekse de baz etkisi nedeniyle, yıllık enflasyonun yılın ilk yarısında %20-22 bandında kalabileceğini, bu doğrultuda da para politikasındaki sıkı duruşun aynen korunacağını tahmin ettiklerini vurgulayan Banu Kıvcı Tokalı,

"Söz konusu destekleyici küresel ve iç talep koşullarının devamı halinde ise, enflasyonda kalıcı düşüş sinyallerinin alınabileceği ikinci çeyrek sonuna doğru faiz indirimi seçeneğinin gündeme gelebileceğine dair görüşümüzü koruyoruz. Tüm yıl için faiz indirimi beklentimiz ise 250 baz puan seviyesinde bulunuyor." dedi.


YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • yaaa30 Ocak 2019 12:12

    Payami verin payami... Eridi gitti alim gücü

  • Okie Dokie30 Ocak 2019 11:52

    Faizler daha da arttırılmalı. %30 yapılmalı. Hala iş yapmaya çalışan küçük firmalar, konut ve ev almak için bankadan kredi çekmeye çalışan vatandaşlar görüyorum. Ekonominin beli tamamen kırılmalı.

  • WeareMADURO30 Ocak 2019 16:16

    Kaynak bulamazsanız satın hainleri siyonist tohumlarını. hiç olmaz ise millet temizlenmiş olur...