Ana SayfaPiyasaAnalistler Merkez'in enflasyon raporunu değerlendirdi---

Analistler Merkez'in enflasyon raporunu değerlendirdi

1 / 5
Analistler Merkez'in enflasyon raporunu değerlendirdi
30 Ocak 2019 - 11:35 www.borsagundem.com

İş Yatırım/Muammer Kömürcüoğlu: TCMB, para politikasında görece 'şahin"

İş Yatırım Menkul Değerler Araştırma Bölüm Yönetmeni Muammer Kömürcüoğlu ise Merkez Bankasının yılın ilk enflasyon raporunda ithalat ve petrol fiyatlarındaki güncelleme, enflasyon ana eğilimindeki düzeltme ve iç talepteki yavaşlama nedeniyle 2019 yıl sonu enflasyon tahmininde aşağı yönlü güncellemeye gittiğini söyledi., 

2019 varsayımlarda iyimser buldukları tek noktanın gıda enflasyonu tarafı olduğunu belirten Kömürcüoğlu, 2019 yıl sonu enflasyon tahminlerini yüzde 16'da koruduklarını ifade etti. 

Kömürcüoğlu, 2020 tahminlerinin yüzde 14 seviyesinde olduğunu, bu bağlamda TCMB'nin yüzde 8,2'lik 2020 yılı tahminini iyimser bulduklarını dile getirdi. 

TCMB'nin iktisadi faaliyette ivme kaybının geçen yılın dördüncü çeyrekte hızlanacağını düşündüğünü söyleyen Kömürcüoğlu, benzer şekilde bankanın büyümede dengelenmenin bu yıl da sürmesini beklediğini bildirdi. 

Kömürcüoğlu, şunları kaydetti: 

"Para politikasında ise TCMB'nin görece şahin olduğunu düşünüyoruz. TCMB Başkanı Murat Çetinkaya'nın enflasyonda 'ikna edici' bir düşüş görülene kadar sıkı duruşun korunacağını söylemesi başta kur cephesinde olmak üzere olumlu algılandı. Enflasyonda ikna edici düşüşe açıklama olarak Başkan Çetinkaya hem manşetin, hem çekirdek enflasyonun hem de fiyatlama davranışlarındaki eğilimlerin birlikte değerlendirilip tüm rakamların sağlıklı seviyelere ulaştığını görmeleri gerektiğini belirtti. Ayrıca Çetinkaya enflasyonda bulunan seviyelerin olası risklere karşı yüksek temkinlilik gerektirdiğini not etti. Tüm bu görüşler TCMB'nin sıkı duruşu bir süre daha koruyacağına işaret ediyor. Bu bağlamda enflasyonda kalıcı düşüşün yılın ikinci yarısı itibarıyla başlayacağı varsayımı ile ilk faiz indiriminin haziran toplantısında başlayacağı yönündeki görüşümüzü koruyoruz."

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • yaaa30 Ocak 2019 12:12

    Payami verin payami... Eridi gitti alim gücü

  • Okie Dokie30 Ocak 2019 11:52

    Faizler daha da arttırılmalı. %30 yapılmalı. Hala iş yapmaya çalışan küçük firmalar, konut ve ev almak için bankadan kredi çekmeye çalışan vatandaşlar görüyorum. Ekonominin beli tamamen kırılmalı.

  • WeareMADURO30 Ocak 2019 16:16

    Kaynak bulamazsanız satın hainleri siyonist tohumlarını. hiç olmaz ise millet temizlenmiş olur...