Ana SayfaHisse Öneri Listesi​Dalgalanmalara dayanıklı 7 hisse...---

​Dalgalanmalara dayanıklı 7 hisse...

2 / 10
​Dalgalanmalara dayanıklı 7 hisse...
08 Haziran 2015 - 14:20 www.borsagundem.com

DALGALI VE SIKIŞIK

Defansif hisseler, kar marjlarında büyüme trendi yakalamış, varlık kalitesi, temettü verimi ve döviz gelirindeki payı yüksek şirketlerin hisseleri olarak tanımlanıyor. Bu hisseler piyasanın yükseliş ve düşüşlerinden çok daha az etkilenen hisseler olarak gösteriliyor. Bu nedenle analistler yurtdışı piyasaların da etkisiyle borsada bir düşüş trendi yaşanması halinde, endeksle korelasyonu düşük olan defansif hisselerin yatırımcılar için bir anlamda "korumacı" olabileceğine dikkat çekiyor.
Bu haftadan itibaren piyasada seçim stresinin bittiğini hatırlatan analistler, buna karşın FED'in faiz artışına yönelik beklentilerinin gündemi sıkıştıracağını düşünüyor. FED'in dışında yaz ayları nedeniyle de piyasada dalgalı ve sıkışık bir seyir izleneceği tahmin ediliyor.
Analistler böyle dönemlerde ise özellikle dövizdeki yükselişten olumsuz etkilenmeyen, ihracat yapan, döviz pozisyonu az olan veya hiç olmayan, hatta net döviz varlığı bulunan şirket hisselerinin dikkate alınmasını öneriyor. Aynı zamanda öz kaynak yapısı güçlü ve faaliyetlerine bağlı olarak karlılığını artıran şirket hisselerinin de uzun vadeli yatırım için tavsiye edildiğini belirtelim.
Temel ihtiyaç maddesi ürettiği ve ihracat yaptığı için en defansif sektörün ise gıda sektörü olduğu ifade ediliyor. Analistler benzer nedenlerden perakende sektörünü de bu kapsamda değerlendiriyor. Söz konusu iki sektörün de kurdaki dalgalanmalara karşı dayanıklı olduğu¬nu belirtmekte yarar var. Öte yandan, gübre, çimento, bilişim/teknoloji hisselerinin de bu sürede defansif hisse olarak değerlendirilebileceği belirtiliyor.
Finansal piyasalarda belirsizliğin çok olduğu dönemlerde yeni kazanımlar elde etmekten çok eldeki varlığı korumanın daha önemli olduğunu söyleyen ALB Menkul Değerler Analisti Enver Erkan, "Bu dönemde yatırımcılar fazla risk almadan 'defansif hisselere yönelmeli ya da hedge yöntemlerini kullanarak risk yönetimi yapmalı" diyor.
Bu gibi dönemlerde hisse senedi açısından seçici davranılmasının çok önemli olduğunu kaydeden Erkan'a göre, endekste görülebilecek düşüş ya da dalgalanmalara karşı dayanma gücü yüksek olan defansif, bir başka deyişle korumacı hisseler önemli bir seçenek olabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)