Ana SayfaYatırımcı KöşesiCoca Cola ve Alarko Holding sorusu---

Coca Cola ve Alarko Holding sorusu

1 / 2
Coca Cola ve Alarko Holding sorusu
11 Şubat 2021 - 09:37 www.borsagundem.com

TEMETTÜSÜ DÜZENLİ

SORU- Temettü dağıtımı yapacak olan Ccola hissesini ne zamana kadar alırsam temettüden yararlanırım? Temettü dağıtımı yapıldığı zaman hisse fiyatı düşüyor ise temettü dağıtımının amacı nedir?

Osman Kaan Kalkan

CEVAP- Borsada işlem gören firmaların temettü dağıtımı neticesinde hisse senedinin fiyatında ayarlamaya gidilir. Bunun temel mantığı şirketin varlığında bir tutar çıkmış ise şirketin değerinde de azalma olduğu ve neticede gerçek son durumun hisse fiyatına yansıtılmasıdır. Bu nedenle de gerek temettü gerekse sermaye artırımında hissenin fiyatında düzeltmeye gidilir. Fiyat ayarlamasına gidilmemesi halinde ise şirketin bünyesinde çıkan değerin hala içerde bulunduğu şeklinde bir yanılsama meydana gelir ki bu da hissenin ederinden daha yüksek fiyata işlem görmesine yol açabilir. Böylesi bir sorunun oluşmaması için de fiyat ayarlanması yapılmaktadır. Bu durum ister istemez yatırımcıların kafasını karıştırmakta ve gerçek manada bir temettünün olmadığı sonucuna götürmektedir. Kimi ekonomistlerce de borsadaki temettünün gerçekte bir reklamdan ibaret olduğu değerlendirmesine dahi götürmektedir. Öte yandan temettü ödemesi sonrasında hisse fiyatının tekrar eski seviyesine gelmesi halinde aradaki farkın kaybolmasına ve yatırımcının kâr etmesine imkan tanıyabildiği de göz ardı edilmemeli.

Coca Cola İçecek, son üç yıldır kârını büyütmekte. Açıkladığı 2020 dokuz aylık bilançosunda da kârdaki artışın devam etmesi yıl sonunda da büyümenin süreceğini göstermekte. Diğer taraftan borsaya geldiği 2006’dan bu yana düzenli şekilde temettü ödeyen bir politikası var. Son olarak geçtiğimiz ocak ayında yönetim kurulu aldığı kararla brüt yüzde 83 nakit temettü ödemesinde bulunulması için genel kurula teklifte bulundu. Olağanüstü Genel Kurul toplantısı 17 Şubat günü yapılacak. Temettünün dağıtılacağı tarih ise 18 Şubat 2021. Temettü dağıtımından bir gün öncesine kadar hisse alımının yapılması temettüye hak kazanılması için yeterli. Şirket, 2021 yılına ait değerlendirmesinde konsolide satış hacminin yüzde 4- 6 aralığında büyümesini bekliyor. Türkiye operasyonlarındaki büyümenin tek haneli olmasını öngörürken uluslararası operasyonlar için bunu yüksek tek haneli olarak açıkladı.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)