Ana SayfaPiyasaCarrefoursa ve Tek-Art Turizm sorusu---

Carrefoursa ve Tek-Art Turizm sorusu

1 / 2
Carrefoursa ve Tek-Art Turizm sorusu
05 Temmuz 2018 - 08:21 www.borsagundem.com

BORÇLARI İÇİN AVM’Yİ SATTI

SORU (1) - CRFSA’nın 835.mtl+kdv büyük gayrimenkul satışı olmasına rağmen hissenin dip yapmasının nedeni hakkında bilgi verir misiniz? 

Cihan

CEVAP - Firmalar zaman zaman ellerinde bulundurdukları gayrimenkulleri satarak nakde döndürebilmektedirler. Şüphesiz bu işlemlerden dolayı ilgili şirketin kasasına sıcak bir nakit girişi sağlanır. Bununla birlikte gerçekte bu değerin zaten firmanın bünyesinde bulunduğunu göz ardı etmemeli. Yapılan sadece duran varlık niteliğindeki değerin nakde döndürülmesinden ibarettir. Asıl önemli olansa gelir ve kâr üretebilmektir. Eğer şirket gelirini artırabiliyor ve kâr rakamını da düzenli olarak yükseltebiliyorsa buna bağlı olarak hissenin fiyatı da yükselecektir. Carrefoursa’yı değerlendirirken de bu hususu göz ardı etmemeli.

Şirketin İstanbul Maltepe’de bulunan yaklaşık 71 bin metrekarelik AVM, market, ofis ve depodan ibaret taşınmazıyla ilgili satış sürecinin tamamlanmasıyla birlikte firmanın kasasına nakit girişi de sağlanmış oldu. 28 Haziran 2018 tarihli açıklamada satış tutarının KDV hariç 835 milyon TL olduğu bu işlemden dolayı elde edilen kâr rakamının da 577 milyon TL olduğu kamuyla paylaşıldı. Firma satıştan elde ettiği kârı borçlarına kullanacak. Satış işlemindeki asıl amaç mali yapıyı güçlendirebilmek. Öte yandan şirketin geçmiş mali performansı incelendiğinde istenen yapıdan uzak olduğu gözleniyor. Son beş yılın dördünde zarar eden firma açıklamış olduğu 2018 yılı ilk çeyrekte de zarar üretmeye devam ediyor. Bu durum önemli bir değişiklik olmaması halinde yıl sonunda da zarar etme ihtimalini öne çıkarıyor. Şirketin zarar etmeye devam etmesi ister istemez hisse üzerinde baskıya neden olurken değer kaybına yol açıyor. İstikrarlı bir çıkış için kâr edecek nitelikte tedbirlerin alınabilmesi şart.   

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)