Ana SayfaPiyasaRusya ile yeni dönemin yükselen şirketleri---

Rusya ile yeni dönemin yükselen şirketleri

1 / 3
Rusya ile yeni dönemin yükselen şirketleri
15 Ağustos 2016 - 12:56 www.borsagundem.com

Piyasalar, Moody's'in not değişimine gitmemesi ve Türkiye-Rusya ilişkilerindeki adımlarla olumlu fiyatlandı. 15 Temmuz sonrası 71.000'lere gerileyen borsa, 79.000'leri aştı. Genel kam, Rusya gelişmelerinin ekonomiye güç katacağı ve endeksin 85.000'leri göreceği yönünde. Bu sürecin; THY, Pegasus, TAV, Şişecam ve iştirakleri, Enka inşaat, Anadolu Efes gibi şirketleri olumlu etkileyeceği de belirtiliyor.

Haziran ayı; başta Rusya olmak üzere İsrail ve Mısır ile ilişkilerin 'normalleşmesine' yönelik adımların atıldığı bir ay olmuş, bu durum piyasalara olumlu yansımıştı. Ancak 15 Temmuz darbe girişimi, bu adımların etkilerinin görülmesini engellediği gibi piyasalarda oynaklık yarattı ve Türkiye'yi yeniden kredi derecelendirme kuruluşlarının radarına soktu. S&P kredi notu ve görünümü aşağı yönlü revize ederken, Moody's Türkiye'yi negatif izlemeye aldı. Bu gelişmeler, piyasalarda sert şekilde fiyatlansa da, oluşan pozitif ortamla kayıplar önemli ölçüde telafi edildi. 


OLUMLU MESAJLAR 

Moody's'in 5 Ağustos'taki değerlendirmesinde Türkiye'nin kredi notunda değişiklik yapmamasıyla moral bulan piyasalarda geçen hafta gözler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin görüşmesindeydi. Çünkü 24 Kasım'daki 'uçak krizi' ile gerilen ilişkilerden en büyük zararı ekonomi gördü. Rusya'nın Türkiye'ye uyguladığı ekonomik yaptırımlar, borsa tarafında başta turizm olmak üzere ulaşım, gıda, çimento, inşaat ve enerji alanında birçok sektörü ve şirketi olumsuz etkiledi. 

Bu nedenlerle önem arz eden görüşmeden, ekonomi çevrelerini rahatlatan 'olumlu mesajlar' çıktı. İç piyasada, ekonomik yaptırımların kalkmasıyla karşılıklı ticari ilişkilerin ve enerji yatırımlarının yeniden canlanması ve Türkiye'ye gelen Rus turist akışının normale dönme beklentisi arttı. Bu beklentilerin, Rusya pazarında hacimli işleri olan halka açık bazı şirketleri de olumlu etkileyeceği ön görülüyor. Haberimizin şirket analizleri kısmında bu hisselere detaylı şekilde yer verdik. 



84.000-85.000 ARALIĞI 

"Turizmin ve ihracat ürünlerindeki üretim ve satışların canlanması ve içeriye girecek olan döviz artışı, piyasalarda doping etkisi yaratacak" diyen Destek Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Mergen'e göre; nükleer santral yapımı projesi, doğal gaz taşıma yollarına ait gelişmeler, Rusya'yla 35 milyar dolarlık karşılıklı ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkarılması hedefi, ekonomiye ivme katacak. Bu da BİST-100 Endeksi'nin yükseliş eğilimine girmesini sağlayacak. 

15 Temmuz sonrası 71.000'leri gören endeks, bu olumlu gelişmelerin etkisiyle geride bıraktığımız hafta 79.000'lere yükseldi. Endeksin ilk olarak 75.000-80.000 aralığında hareket edeceğini ve dengeleneceğini belirten Mergen, önümüzdeki süreçte 84.000-85.000 aralığının denenebileceğini kaydediyor.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)