Ana SayfaPiyasaBilançolarda kazanacak şirket ve sektörler hangileri?---

Bilançolarda kazanacak şirket ve sektörler hangileri?

4 / 4
Bilançolarda kazanacak şirket ve sektörler hangileri?
22 Ekim 2018 - 12:51 www.borsagundem.com

BANKALARDA DURUM

Şeker Yatırım Bankacılık Analisti Sevgi Onur, üçüncü çeyrekte sert kur volatilitesine paralel olarak kredi zarar karşılıklarında beklenen olası artışın kârlılığı olumsuz etkilemesini öngörüyor.

Global Menkul'den Rıdvan Baştürk, bankalarda iyi bilanço beklentisinin olmadığını ancak bu beklentilerin fiyatlarda yer aldığını belirtiyor. "ABD ile ilişkilerde normalleşme bankaları yukarı çekiyor" diyen Baştürk, yılbaşından itibaren negatif ayrışan bankaların pozitif gelişmelerle ucuz seviyelerden alıcı bulduğunu dile getiriyor. Baştürk, bankalar için riskleri yeniden yapılandırmalar, batık krediler, yüksek enflasyon sonrası oluşan yüksek faizler ve azalan krediler olarak sıralıyor.

"BANKA KÂRLILIK KALİTESİNDE BOZULMA VAR"

Serhan Gök/Yatırım Finansman Araştırma Müdürü

*BBDK verilerine göre, ağustosta bankacılık sektörünün aylık net kârı 4,5 milyar TL, öz sermaye kârlılık oranı yüzde 13,6 oldu. Net kâr sabit kalırken artan menkul kıymet getirileri ve alım satım gelirleriyle kârlılık kalitesinde bozulma görüyoruz.

*Varlık kalitesi tarafında spesifik risk maliyeti ağustosta yüzde 1,1 ile yüksek ama stabil devam etti. Ancak toplam risk maliyeti yüzde 4,6'ya yükseldi. Toplam risk maliyetinin önümüzdeki aylarda daha düşük seviyelerde normalleşeceğini tahmin ediyoruz. 2018 yılı sektör kârı üzerinde fonlama maliyetlerindeki artıştan daha etkili olan kredi riskleri Türk bankaları için kritik önemde.

*TL'nin değer kaybı, enflasyonda keskin yükseliş, piyasa ve TCMB politika faizlerindeki artış bankaları kredi fiyatlaması ve kredi verme iştahı noktasında farklı stratejilere yöneltti. 2019'un ikinci yarısına kadar bankaların büyüme yerine likidite ve risk yönetimini ön plana almalarını bekliyoruz.

*Düşük kredi büyümesi, artan fonlama ve kredi riski maliyetleri sonucu 2019 ortalama net kâr artışı beklentimiz yüzde 1 seviyesinde ve konsensüsün yüzde 5 altında. Ortalama öz sermaye kârlılığının 2018'deki zaten düşük olan yüzde 16'nın da altına, yüzde 14'lere düşmesini öngörüyoruz. (CEREN ORAL/EKONOMİST DERGİSİ)


ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)