Ana SayfaAracı Kurum Raporlarıİki banka için bilanço analizi---

İki banka için bilanço analizi

1 / 2
İki banka için bilanço analizi
01 Şubat 2019 - 16:13 www.borsagundem.com

GCM Menkul Ekonomisti Enver Erkan, Akbank ve Garanti Bankası'nın bilançolarını analiz etti.

Enver Erkan'ın Akbank için analizi...

"Bankanın takipteki krediler rasyosu, yavaşlayan kredi büyümesinin ve artan faizlerin de etkisiyle 4. çeyrekte %4,2 olarak gerçekleşmiştir, artan swap maliyetleri, net ticari zararın artması ve karşılık oranları net karlılık üzerinde baskılayıcı olmuştur. Banka kredilerde son çeyrekteki dönemsel daralmanın etkisiyle yıllık bazda  

%2,8 küçülme yaşamıştır. 2018 yılında aktifler 341 milyar 610 milyon TL seviyesine ulaştı. Geçen yılın aynı dönemine kıyasla mevduatları da yüzde 1,9 artarak 201 milyar 456 milyon TL oldu. Toplam mevduatlardaki yavaşlama TL'de son çeyrekte yaşanan değer kazancından gelirken, TL fonlama maliyetlerinin yüksek kalmaya devam etmesi kredi mekanizmasının yavaş işlemeye devam etmesine ve dönemsel bazda daralmaya sebep olmuştur.  

Banka, bu dönemde 5 milyar 709 milyon TL net konsolide kar elde etti. Çeyreklik kar olan 1 milyar 50 milyon TL ise, piyasa beklentisi olan 954 milyon TL'nin üzerinde, ancak bizim beklentimiz olan 1 milyar 220 milyon TL'nin altında gerçekleşti. Banka, 214 milyar TL'si nakdi kredi olmak üzere ekonomimize toplam 267 milyar TL kredi desteği sağladı. Banka'nın sermaye yeterlilik oranı ise BDDK'nın yeni metodolojisinin etkisi ile %16,8'e yükseldi. Banka'nın Ocak 2019'da gerçekleştirdiği bedelli sermaye artırımının etkisiyle SYR olumlu etkilenecektir.  

Banka'nın enflasyon beklentilerini %17'den %24'e çıkarması ise TÜFEX getirilerini olumlu etkileyerek net kara en önemli olumlu katkıyı yapmıştır. TÜFEX gelirleri net faiz marjını beslerken, net ücret ve komisyon gelirleri de beklenenden daha güçlü seyretmiştir.  

Buna karşılık, net ticari zararın artması karlılık üzerinde baskılayıcı etkiye neden olmuştur. TL fonlama maliyetinde yılın ikinci yarısından itibaren beklediğimiz gevşeme kredi mekanizmasında normalleşme açısından ilerleyen çeyreklerde dönemsel karın olumlu etkilenmesini sağlayacaktır. Cari dönemsel karda ise, artan TL fonlama maliyetlerinin etkisi tüm ticari bankalarda olduğu gibi Akbank'ta da görülmektedir." 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)