Ana SayfaYatırımcı KöşesiBeyaz Filo ve Casa Emtia sorusu---

Beyaz Filo ve Casa Emtia sorusu

2 / 2
Beyaz Filo ve Casa Emtia sorusu
20 Nisan 2020 - 08:51 www.borsagundem.com

SEKTÖR DEĞİŞİKLİĞİ KÂR ETİRMELİ

SORU- Casa ile dünya petrol fiyatlarının orantılı yorumunu yapar mısınız? Birlikte mi hareket ediyor yoksa bağımsız mı? Ayrıca şirketin durumu hakkında bilgi verir misiniz? Buralardan alınır mı? 

Ahmet Aygün 

CEVAP- Borsada işlem gören firmalar zaman zaman unvan ve faaliyet alanı değişikliğine gidebilmekte. Önemli olan ise bu değişikliğin ardından gelir ve kârlılıkta düzenli bir artış sağlayabilmeleridir. Ancak bu güne kadar yapılan bu tür değişikliklerin çok azında firmaların lehine bir gelişme yaşanabildi. Neticede yapılan unvan ve faaliyet alanı değişikliğinin gelir ve kâra olumlu yönde yansımasının olabilmesi önemlidir. Aksi taktirde tek başına böylesi bir değişim bir süreliğine hissede fiyat hareketine yol açsa da uzun vadede bir katkısı olmayacaktır. Söz konusu tespit Karsusan için de geçerlidir. Şirket “Karsusan Karadeniz Su Ürünleri San. A.Ş.” olan unvanını “Casa Emtia Petrol Kimyevi ve Türevleri San. Tic. A.Ş.” olarak değiştirdi. Ancak unvanda belirtilen sektörle ilgili henüz bir faaliyeti söz konusu değil. Öte yandan şirketin ana faaliyet konusunun balık yağı ve balık unu üretimi olduğunu not etmekte yarar var. Son dört yıldır faaliyet alanı ile ilgili kayda değer bir geliri bulunmayan şirketin açıkladığı 2019 yıl sonu bilançosunda ise uzun bir aradan sonra kâr açıkladı. Oluşan kârda yatırım faaliyeti kaleminden elde edilen gelirin ağırlığı bulunuyor. Esas faaliyetten dolayı gelir üretemeyen şirketin kârını sürdürme ihtimali ise hayli zayıf bu nedenle esas faaliyet geliri yaratabilmesi şart. Casa Emtia’nın ise ticari belirsizliği devam ediyor ve hisseleri Yakın İzleme Pazarında işlem görüyor. Tüm bunlardan ayrı olarak her ne kadar unvanında “petrol” ibaresi yer alsa da hissenin fiyatı ile petrol fiyatındaki değişim arasında doğrudan bir bağlantı kurmak için bu aşamada bir neden bulunmuyor. Unvan değişikliği hissede daha ziyade spekülatif bir hareketliliğe yol açmakta. 

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • reha aydın20 Nisan 2020 20:18

    Spk faaliyet alanında petrolün p si emtianiın e si olmayan bir şirketin bu ünvan değişikliğine neden izin verir, akıl karı mı, bu yatırımcıları düpe düz manüpüle etmek değil de nedir? Biz yapsak asarlar...........

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU20 Nisan 2020 16:22

    beyaz filo ya güvenmeyin raşit kuru ya bir yakalanırsanız öttürür sizleri.