Ana SayfaPiyasaBatıçim ve Prysmian Kablo sorusu---

Batıçim ve Prysmian Kablo sorusu

1 / 2
Batıçim ve Prysmian Kablo sorusu
15 Kasım 2017 - 09:44 www.borsagundem.com

İSKONTO VE MALİYETLER GELİRİ DÜŞÜRÜYOR

SORU- PRKAB her yıl 1 milyar ciro yapıyor ortada kar yok. Her yılı 1 milyar ciro yapıp 25 milyon civarı lisans bedeli ödeyerek kapatıyor. Biz küçük yatırımcılar hiçbir şey kazanamıyoruz. Şirket taleplerimize de cevap vermiyor. Bu daha ne kadar böyle devam edecek? Ne olacak bu yatırımcıların hali?

Erdem Yıldırım

CEVAP-Türk Prysmian Kablo’nun brüt satışları son dört yılda sürekli bir milyar TL’nin üzerinde gerçekleşmekle birlikte firmanın çok ciddi bir iskonto politikasını hayata geçirmesi nedeniyle gelirinin düştüğünü görmekteyiz. Yapılan indirimlerin ardından satış geliri her defasında kayda değer oranda azalıyor. Geçtiğimiz yıl 1,4 milyar TL brüt satış geliri elde etmesine rağmen 446 milyon TL iskonto uygulamasının ardından satış geliri 953,5 milyon TL’ye indi. Buna satış maliyeti ve faaliyet giderlerini ilave ettiğimizde ise yıl sonunda oluşan kâr rakamı hayli düşük seviyelere gerilemekte. Söz konusu durum açıklanan 2017 dokuz aylık bilançosunda da devam ediyor. Firma, 1,2 milyon TL brüt gelir elde etmesine rağmen satış geliri üzerinden yapılan indirimler, maliyet ve giderlerle birlikte kalan kâr rakamı bir önceki yılın aynı döneminin gerisine düşmekte. Var olan ticari hacme göre elde edilen kâr rakamı hayli zayıf. Şirketin güçlü bir kârlılık yapısına sahip olamaması ortaklarından nakit takviyesine gitmesine yol açarken geçtiğimiz ekim ayında yüzde 26,28 oranında bedelli sermaye artırımında bulunmasına neden oldu.  

Şirketin zayıf kârlılığı fiyat kazanç oranına da yansıyor. Son kapanış fiyatına göre hissenin f/k oranı 28,35 seviyesinde bulunuyor. Bu oran 12,77 olan sektör ortalamasına göre hayli yüksek bir rakama denk geliyor. Geçmiş yıllarda ağırlıklı olarak sektör ortalamalarına yakın oranlarda işlem gören hissenin özellikle 2017 yılında f/k oranının arttığı görülüyor. Ortalamalara gelebilmesi için şirketin kârını artırması şart. Aksi taktirde fiyatta gerileme olasılığı ağırlık kazanacaktır.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • melih15 Kasım 2017 15:24

    batı çimento grubunda beklenti çok yüksek.hissede uükselen kanalda.pirelli tam bir rezalet.yorumda isklonto falan deniyor ondanmış.şimdi fiyatı şişir sonra indirim yap rezalet olsun.