Ana SayfaYatırımcı KöşesiAselsan ve Güler Yatırım Holding sorusu---

Aselsan ve Güler Yatırım Holding sorusu

1 / 2
Aselsan ve Güler Yatırım Holding sorusu
18 Aralık 2020 - 10:07 www.borsagundem.com

ÇIKIŞ POTANSİYELİNİ KORUYOR
SORU - Ben Aselsan’ın F/K oranını hesapladığımda sitenizde verdiğiniz rakamla farklı çıkıyor. Benim hesabıma göre 22,16 çıkıyor. Yanlış yaptığım bir yer mi var? Cevaplarsanız çok sevinirim.
Nazım Şahin 

CEVAP - Fiyat kazanç oranı, bir şirketin piyasa değerinin elde edilen kara bölünmesiyle bulunur. Oranın düşük olması oluşan kârın firmanın piyasa değerine yakınlaştığını gösterir ki bu durumda da şirketin piyasa değerinin ucuz olduğu şeklinde yorumlanır. Öte yandan oranın yüksekliği ise şirketin piyasa değerinin fazla olduğu değerlendirmesine götürecektir. Kuşkusuz daha anlamlı bir değerlendirmede bulunabilmek için oranın neden düşük ya da yüksek olduğunu analiz etmek gerekir. Bu nedenle her halükarda bilanço incelemesi önemli olacaktır. Diğer taraftan kimi analistler şirketin kârlılığının daha güncele yakın olabilmesi açısından yıl sonu kârı yerine son dört çeyrek kârı toplayarak f/k oranını belirleme yoluna gidebilmektedir. Bu yaklaşım tarzı şirketin güncel mali performansı hakkında daha hassas bir veri sunabilecektir. Kimi zaman ortaya çıkan f/k oranlarındaki farklılığın temel nedeni de budur. Tüm bunlardan ayrı olarak basında da oldukça fazlaca yer aldığı gibi Türkiye’nin savunma sanayisindeki gelişmeler sektörde önemli bir aktör olan Aselsan’ı da olumlu yönde etkiliyor. Firmanın teknolojiye yaptığı yatırım kârını güçlü şekilde destekliyor. Son açıklanan 2020 dokuz aylık bilançosunda kâr artışının yüzde 51,52 olduğu gözleniyor. Şirket istikrarlı şekilde büyümesini sürdürüyor. Gözlenen artışa rağmen fiyat kazanç oranı 9,35 seviyesinde. Bu oran sektör ortalaması 14,20’nin gerisinde bulunuyor. Aynı şekilde piyasa defter değeri de 2,52 olup geçmiş ortalamalarının altında yer almakta. Piyasa göstergelerinin makul seviyede olması hissenin çıkış potansiyelini korumasına olanak vermekle birlikte son günlerdeki yabancı satışları hisse üzerinde baskıya yol açıyor. Aralık ayının ilk günü halka açık kısmın yüzde 41,77’sine sahip olan yabancılar satışlarla birlikte paylarını yüzde 39,10’a indirdiler. Satışların devamı hisse üzerinde baskının sürmesine yol açacaktır.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • fafa18 Aralık 2020 11:42

    Yanılmıyorsam yabancı fonlar, Türk savunma sanayiine yardımcı olmamak için kasıtlı olarak Aselsan'a para yatırmak istemiyor.Aselsan güçlü,üreten,destek gören,ticaret yapan bir şirket hiçbir zaman kaybetme riski yok evlada bırakılacak bir hisse.

  • emmi18 Aralık 2020 16:57

    yabancı sadece karını düşünür. sizin aldığınız hissenin aselsan a kuruş faydası yok. aracı kurumlar parayı kazanıyor orada. Hisse ilk arz olunduğunda şirketin cebine para girer sonrası hisseyi kim aldıysa ona ;)

  • wers18 Aralık 2020 12:52

    yerli bankaların portföyünde bile yok yanlış yapılıyor bence ayrıca aselsanın şirket olarak ne kadar değerli olması onun için faydalıdır bende aselsan var fakat devletin daha fazla onu değerli kılması için elinden geleni yapması lazım 

  • wers18 Aralık 2020 10:23

    aselsan türkiye için bir değerdir fakat thy na verilen ayrıcalıklar ve değer aselsana verilmiyor buda benim için çok düşündürücü bir durumdur