Ana SayfaHisse Öneri ListesiAracı Kurum hisse raporları (11/03/2014)---

Aracı Kurum hisse raporları (11/03/2014)

1 / 3
Aracı Kurum hisse raporları (11/03/2014)
11 Mart 2014 - 14:43 www.borsagundem.com

Alternatif Yatırım konu ile ilgili raporunda, Doğuş Oto için potansiyel risklerin aşağı yönlü olduğu görüşünü belirterek, 7,60TL hedef fiyat ile 'NÖTR' tavsiyesi verdiklerini belirtti.

Raporda şu değerlendirme yapıldı:

 "Doğuş Oto’nun Pazar Payı Artmaya Devam Ediyor...

Doğuş Oto’nun 2012/12 aylık dönemde %15,9 olan pazar payı, 2013/12 aylık dönemde %2 artışla %17,9’ye çıkarken, şirket otomotiv pazarında lider konumda bulunmaktadır. Şirketin binek araç satışında pazar payı %19 ve hafif ticari araç satışındaki pazar payı ise %12,6 olarak gerçekleşti.

Türkiye otomotiv sektörü 2013’te yıllık bazda %9 büyürken, Doğuş Otomotiv yıllık bazda satış performansını %23 arttırarak 152 bin araç satışı yapmıştır. Şirket markaları içinde en ciddi paya VW sahip olup, VW içinde de adet bazında en yüksek paya sahip olan markalar  Polo, Jetta ve Passat’tır.

Finansal Performans...

Şirketin gerek satış adetleri, gerekse satış gelirlerinde artış vardır. Ayrıca  şirket kar rakamlarında da yıllık bazda artış olmasına rağmen, kar marjlarında düşüş görülmektedir. Bunun en önemli nedeni 2012 yılında göreceli olarak stabil seyreden döviz kurları şirket karına pozitif katkı sağlamıştı. Bu katkı 2013 yılında olmamakla beraber döviz kurlarındaki yükselişe rağmen otomotiv pazarındaki konjonktür nedeniyle bu farkın ürün fiyatlarına tam olarak yansıtılmasına uygun değil. Şirket 2012 yılında yakaladığı pazar payını korumaya çalışmakla beraber bayi kanallarına verilen destekler de şirket marjlarında düşüşe neden olmuştur.   

Doğuş Otomotiv 2014 Yılına Ait Beklentiler...

    . 100-120 bin adet araç satışı

    . %16,5-17,5 arasında pazar payı

    . 2014’te şirketin ilk önceliği mevcut pazar payını korumak ve bununla birlikte maliyetleri etkin yönetmek. Dolaysı ile şirketin brüt kar marjında sınırlı bir düşüş beklenebilir.

Değerlendirme &Yorum...

Doğus Otomotiv 2013 yılında 220 milyon TL gibi yüksek temettü ve %15’e yakın brüt temettü verimliliği ile Borsa İstanbul’un temettü verimliliği en yüksek şirketleri arasında bulunmaktadır. Şirketin ilerleyen dönemdeki hedefleri arasında sürdürülebilir temettü dağıtmak olmaya devam edecek. Yüksek seyreden temettü verimliliği hisse performasını pozitif etkilemeye devam edecektir.

17 Aralık süreciyle birlikte yükselen döviz kurları ve artan faiz oranlarının da etkisiyle 2014 Türkiye ekonomisindeki büyüme aşağı yönlü revize edildi. Bu gelişme paralelinde Türkiye otomotiv pazarında da %20 seviyesinde daralmak beklenmektedir. 2014’te Doğuş Otomotiv’in pazar payını korumasını beklemekle beraber şirket yönetiminin projeksiyonlarına benzer şekilde şirket satış adetlerinde düşüş bekliyoruz.

Önümüzdeki dönemde otomotiv sektörü ve Doğuş Otomotiv için en büyük riskler  döviz ve faizdeki yükseliş olacaktır. Özellikle tam ithalatçı olan Doğuş Otomotiv kur ve faizdeki yükselişten daha fazla etkilenmesi beklenmekte, bu da şirketin ilerleyen dönemde satış ve karlılığının sorgulanmasına neden olmaktadır.Türkiye büyümesindeki yavaşlama, TL’deki değer kaybı, tüketici güvenindeki azalma, kredi faizlerindeki artış paralelinde hisse ile ilgili riskler aşağı yönlüdür. Bu bilgiler ışığında DOAS için hedef fiyatımız 7,60 TL olmakla beraber  hisse için görüşümüz “Nötr” olup, potansiyel riskler aşağı yönlüdür.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)