Ana SayfaPiyasaAnel Telekom ve İş Yatırım Ortaklığı sorusu---

Anel Telekom ve İş Yatırım Ortaklığı sorusu

1 / 2
Anel Telekom ve İş Yatırım Ortaklığı sorusu
11 Ocak 2018 - 08:32 www.borsagundem.com

ÜÇ YILDIR GELİR YOK

SORU (1) - Dört yıldır Anelt mağduruyuz. Yatırımcıyı bayılttılar. Satış dediler, birleşme dediler… Bu konuda SPK çalışma yapamıyor mu? 3 -4 yıl önce dört lira olan hisse şimdilerde 50 kuruşlarda… 

Mustafa Sezer

CEVAP - Borsada bir hissenin satın alınması tek başına getiri elde etmek için yetmez. Aynı zamanda şirketin mali yapısının da güçlü olması gerekir. Bu nedenledir ki şirketin ne durumda olduğu, gelişmelerin şirketin lehine olup olmadığı takip edilmeli. Neticede şirketin faaliyetleriyle ilgili gelişmeler kârlılığı artırabileceği gibi düşürebilir de. Bu da yatırımcı açısından riskin artması ya da azalması anlamına gelir. Yatırımcı artan riskle beraber zarar edebileceği gibi parasının tamamını kaybetmesi de olasılıklar dahilindedir. Bu nedenledir ki firmayla ilgili gelişmeler düzenli şekilde takip edilmeli ve gerek görüldüğü noktada hisse değişimi yapılabilmeli. Söz konusu durum Anel Telekom için de geçerlidir. 

Şirketin mali yapısı takip edildiğinde 2015 yılından bu yana geliri bulunmadığı gözlenmekte. Oysaki her firmanın kuruluş gayesi kâr elde edebilmektir. Bunun doğal sonucudur ki her şirket gelir elde etmek ve sonucunda kârını büyütebilmek için çabalar. Eğer gelir yaratılamıyorsa uzun vadede ciddi sıkıntıların da oluşma ihtimali yükselecektir. Gelir ve kârlılık noktasında zorlanan şirketin hissesi de buna bağlı olarak yükselemez. Şüphesiz spekülatif hareketlenmeler her zaman olabilir. Piyasadaki genel dalgalanmalara bağlı olarak iniş çıkışlar yaşanabilir. Ancak tüm bunlardan ayrı olarak uzun vadede yükselişin gerçekleşebilmesi için firmanın gelir ve kârlılığını düzenli artırabilmesi şarttır. Anel Telekom’un ise geliri bulunmuyor. Son açıkladığı 2017 dokuz aylık bilançosunda da aynı durum devam ediyor. Gelir ve yeterli kârlılık üretememesi özsermayenin zayıflamasına yol açıyor. Firmanın geçmiş yıl zarar toplamı halihazırda 14 milyon TL’ye yaklaştı.  

Tüm bunlardan ayrı olarak Anel Telekom’un Anel Elektrik’le birleşme süreci SPK tarafından işlemden kaldırıldığı duyuruldu. Firma ise birleşme sürecinin devam ettiğini ve eksiklikleri gidererek tekrar Kurula başvuruda bulunulacağını açıkladı. Kuşkusuz birleşmeler önemli gelişmeler kaydedebilir. Ancak unutmamak gerekir ki birleşmeler sinerji üretebildiği ölçüde, gelir ve kârı artırabildiği sürece anlamlıdır. Aksi takdirde kısa süreliğine bir hareketlenme oluşsa da devamının gelme koşulu olmayacaktır.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • MAUDUR11 Ocak 2018 21:46

    BORSA GÜNDEM LÜTFEN IEYHO DE YAZIN MILET PERISAN OLDU BÜTÜN HISELER BIRLESTI AMA HALEN BIRSEY YOK MILETIN PARASIYLA CIRIT ATIYOR OLMAZ 039 HISEMI OLUR

  • Okie Dokie11 Ocak 2018 12:03

    Beter olun. Döviz almayıp da hormonlu BİST alanlar batmaya mahkumdur. Sizi gidi yerli ve milli gürüh sizi.