Ana SayfaPiyasaAnadolu Yatırım kapılarını Borsa Gündem’e açtı---

Anadolu Yatırım kapılarını Borsa Gündem’e açtı

1 / 9
Anadolu Yatırım kapılarını Borsa Gündem’e açtı
05 Aralık 2013 - 11:29 www.borsagundem.com

SERAP SÜRMELİ – BORSAGUNDEM. COM
Şişli sınırları içinde, Bomonti’nin göbeğinde, kale gibi bir binanın önündeyiz. Yapı etkileyici. İçeri giriyoruz, ‘ver elini 5.kat’ diyoruz. Göz göze geliyoruz, tokalaşıyoruz. “Hoş geldiniz” tonlaması, hele yüzündeki ifade… İlk intiba önemli; samimi bir ev sahibi bekliyor bizi… Her haliyle sade, yapmacık hiçbir şey yok onda. Cümlenin başında da, sonunda da tebessüm eksik olmuyor. İşin gerginliğine karşın duruşu sakin ama gündemin heyecanını sesinde taşıyor. Tıpkı ofistekiler gibi. Keyif burada ‘tavan’ yapmış belli.
Anadolu Yatırım Araştırma Müdürü Gülizar Özdemir Türk’le birlikte piyasaların nabzının attığı atmosfere adım atınca, biri Strateji Müdürü 4 kişilik ekibin gözlerinde de yakalıyoruz bu keyfi, zirveyi. Özdemir’in arkadaşlarıyla birlikte gelişmeleri ekrandan izlemesi, yorum yapması, görüş alması, bir film karesi. Poz yok, her şey doğal. Ortam canlı, tatlı, esprili. Zaten fotoğraf çekimleri işin en büyük delili…

Koca dünya bu ofise sığar mı?
Ofis derken, ortamı daraltmamak, kıymetini atlamamak lazım çünkü, önemli. Türkiye’nin, dünyanın aldığı her nefes burada ‘analiz’ ediliyor, raporlanıyor, ‘meraklı’sına buradan e-postalanıyor. Koca dünya, bu dört duvar arasında dönüyor. Manzaraya son rengi Gülizar Özdemir Türk vuruyor, “Yatırımcı, Anadolu Yatırım’ın ‘strateji üssü’nden giden bu enerjiyle aydınlanıyor…”
Zaman akıyor. Veriler yağmaya, parmaklar klavyede koşmaya devam ediyor. Ekran rengarenk. Kimi içine gömülmüş, kiminin elinde bir rapor, kimi telefonda. İşin ciddiyetini, yoğun trafiğini görünce anlıyorsunuz ki, bir kere emek istiyor. Sonra tecrübe gerektiriyor. Ardından dakiklik ve dikkat geliyor. Ve de ekip ruhu… İddia ediyorum, bu ruh, başarının doruğu…

 “Havalar ne kadar gergin olursa olsun sizin havanız iyi olsun”
Mesaj çok açık... “Yola devam” diyoruz, işin sırlarına geçiyoruz. Gülizar Özdemir Türk, Anadolu Yatırım’daki bir günü, sektörün sabahtan akşama her cepheden nasıl ‘gözaltı’na alındığını, bilginin puzzle gibi nasıl birleştirildiğini anlatırken, üstüne basa basa vurguladığı bir kelime adeta beyninize çakılıyor: “Müşteri”. Bu kelime Türk’ün dilinde, Anadolu Yatırım’ın özelinde farklı bir önem, hassasiyet kazanıyor. Çünkü müşteriye ‘değer’ verildiğini hissettiriyor.

Sohbet, ‘en beğenilen bültenle’ start atıyor. ‘Güne Bakış’ı anlatırken yerinde duramıyor. “Niye?” diye merak ederken, şirket analizlerine verilen önemi önümüze getirince “Tamam, olay bu” diyoruz. Periyodik raporlar, Güne Bakış, Haftaya Bakış, Makro Veriler Tablosu, bilanço analizleri, ‘ara öğün’ büyük kapsamlı raporlar, orta ölçekli tek yapraklık raporlar, ardı ardına sıralanıyor. Türk, nefes bile almıyor. Yetmiyor, bir de ‘istek üzerine’ servis ettikleri ‘özel rapor’u ekliyor. Bu ‘net’likte sormadan geçemiyor insan: “Bu nasıl bir tempo, herhalde burada yatıyorsunuz. Hiç evi özlemiyor musunuz?” Öyle ya, bunca iş bir mesai dilimine nasıl sığar? Kahkahalar patlıyor...

Şirket olmanın dayanılmaz ağırlığı
Müşteri gibi Şirket’e de farklı bir özen gösteriyor Anadolu Yatırım Araştırma Müdürü.  “Tercihimiz, iyi bir yönetime sahip olan, büyümesi kalıcı, mali yapısı güçlü, işlem hacmi yüksek, beklentisi iyi, sektörde yeri sağlam şirketler. Araştırma kapsamımıza onlar girebilir” diye konuşuyor. Aracı kurum bir nevi müşteriyi ‘güven’le sigortalıyor.

Biz piyasayı değil, piyasa bizi izliyor

Durmak yok, söyleşiyi kesmiyoruz:
“Mesela hisse önerilerimizde de piyasanın önerdiği top 10 listelerini önermiyoruz”. O zaman kimler giriyor listeye? “Kimsenin daha fark etmediği, mali yapısı sağlam, ucuz bulduğumuz, beklentisi iyi olan hisse senetlerini ayırıp koymak bizim açımızdan daha değerli.”

Seçimleri kaçırır mıyız? Sayılı gün bu, çabuk geçer. Yakında iki büyük sandık kurulacak, borsa sandığı ne olacak? Kritik soruya hazırlıklı ama yanıt biraz politik: “Bu gibi unsurlar borsa için de bir miktar hem risk, hem de getiri olabilir…”
Hemen bırakmıyoruz Gülizar Özdemir Türk’ü. Altında, dolarda, faizde neler görüyor? Merak ediyoruz. Kırılma noktalarını söylüyor Türk. Ve bomba. Bunu sona saklıyor: Borsagündem.com okurları için bir hisse demeti açıyor, ‘Top 10’ hazırlıyor.
Nasıl ama? Heyecan bastı değil mi?..

 

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)