Ana SayfaHisse Öneri ListesiHikayesi olan ve 'al’ veren 34 hisse---

Hikayesi olan ve 'al’ veren 34 hisse

1 / 14
Hikayesi olan ve 'al’ veren 34 hisse
12 Nisan 2016 - 12:02 www.borsagundem.com

Son dönemde gelişmiş ülke merkez bankalarının izledikleri politikalar gelişmekte olan ülke para birimleri ile borsalarına destek oluyor. Amerikan Merkez Bankası'nın (FED) faiz politikası ile Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) parasal genişleme yolunda attığı adımlara, Türkiye'de ekonomik anlamda açıklanan olumlu veriler de eklenince BIST-100 endeksi 83 bin seviyesine kadar yükseldi.

Öte yandan endeksin son 10 yılın nisan ayı performansına bakıldığında 2012 yılı dışında bir düşüş olmadığı görülüyor. Kısacası Borsa İstanbul bahar aylarını seviyor. Büyük bir sorun olmadıkça da nisan aylarını artıda geçiriyor. Bu yıl açısından dikkat çeken bir başka önemli nokta da artan yabancı alışları... Yılbaşından bu yana borsada ciddi yabancı alımları görülüyor. Yabancıların yılın ilk üç ayında alım işlemleri 25.2 milyar dolar iken satım işlemleri 23.7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Yabancı işlemlerinin söz konusu dönemde toplam hacminin 49.0 milyar dolara ulaştığım hatırlatalım. Net yabancı alım işlemleri ise 1 milyar 497.6 milyon dolar oldu.

İdil Taraklı’nın Para dergisindeki haberine göre Mart ayı itibariyle yabancıların 1 milyar 75 milyon 919 bin 829 dolarlık net alım ile son dört yılın en yüksek net alımını gerçekleştirdiğini söyleyen analistler, borsadaki yabancı payının da sene başından bu yana yüzde 4'ün üzerinde arttığını ifade ediyor. Analistler sınırlı da olsa Türk Lirası'nı (TL) da değerlendiğine dikkat çekiyor. Yılbaşından bu yana gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolar karşısındaki performansına baktığımızda değerlenme anlamında Brezilya Reali ve Malezya Ringgit'inin yüzde 8.6 ile başı çektiği görülüyor. Meksika Pesosu dışında gelişmekte olan ülke para birimlerinin hepsinin dolara karşı değer kazandığını belirtelim. Türk Lirası ise Güney Afrika Randı ile birlikte diğer ülkelere göre biraz daha geride kaldı. Analistlere göre, FED'in faiz artırma konusundaki güvercin tavrı ve ECB ile BoJ'dan (Japon Merkez Bankası) gelen parasal genişlemeler ile yurtiçinden gelen olumlu veriler hem Borsa İstanbul'daki yükselişi hem de TL'yi bir ölçüde destekliyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)