Ana SayfaHisse Öneri ListesiAğustos ayı portföy önerileri ve hedef fiyatlar---

Ağustos ayı portföy önerileri ve hedef fiyatlar

3 / 14
Ağustos ayı portföy önerileri ve hedef fiyatlar
05 Ağustos 2015 - 14:40 www.borsagundem.com

Is Yatırım baz senaryosu 

Seçimler sonrası yaptıgımız ilk degerlendirmede kutuplasmanın arttıgı çok parçalı bir meclisten kalıcı bir hükümet çıkmasının zor oldugunu savunmus ve erken seçime %60 ihtimal vermistik. Aradan geçen iki aya yakın zamanda erken seçim ihtimali yükseldi. Ak Parti ister MHP isterse CHP ile koalisyon yapsın, kurulacak hükümetin kalıcı olmasını beklemiyor ve % 80 ihtimalle önümüzdeki aylarda yeniden seçim sathına girecegimize inanıyoruz. Fırtına mevsimi Çin ve Yunanistan’dan gelen sokları önümüzdeki aylarda devam edecek fırtına mevsiminin öncü isaretleri olarak görüyoruz. Orta gelir tuzagına yakalanmıs ve kırılgan bir fay hattı üzerinde bulunan Türkiye patlaması olası bir küresel fırtınaya otomatik pilot ile girmemeli. Olası bir yol kazasına karsı dümende arkasına halk destegini almıs güçlü bir hükümete ihtiyaç var. Ancak, Ankara’dan gelen sinyaller bize tam tersini söylüyor. 

Fed faiz artırımı ne ölçüde fiyatlandı? 

Türkiye’nin güçlü iç talebe ve dıs finansmana baglı büyüme modelinin sonuna gelindi. ABD ekonomisinde büyümesinin hızlanması ile birlikte Fed’in faiz artırımları yatırımcıların risk monitörlerine girdi. Piysalar Fed’in faiz artırımına baslaması ihtimalini Eylül için % 48, Aralık ayı için %75, Mart ayı için %89 olarak fiyatlıyor. Söz konusu oranlar geçen aya göre 10-20 puanlık artısa tekabül ediyor. Geçmis dönemlerin incelenmesi ABD dolarının faiz artırımından önceki altı ayda genelde yükseldigini sonrasında ise düstügünü gösteriyor. Tarih tekerrür ederse dolar önümüzdeki iki üç ay daha yükselmeye devam eder. 

Neden halen kırılgan besli üyesiyiz? 

2011 yılından beri uygulanan makro ihtiyatı tedbirlere ragmen Türkiye ekonomisi halen kırılgan bir fay hattı üzerinde yer alıyor. Büyüme - cari açık - enflasyon ekseninde yapılan karsılastırmalar Türkiye’nin büyümek için giderek daha yüksek oranda bir cari açık ürettigini ve benzer ülkelere göre yapısal olarak daha yüksek bir enflasyona sahip oldugunu gösteriyor. Türkiye’nin kırılgan besli grubunun daimi üyesi olmaktan çıkması için piyasa dostu bir yapısal reform programını acilen devreye alması gerekiyor.

Reel ekonomi küresel dalgalara ne kadar hazırlıklı? 

Son yıllarda elde edilen kazanımlara ragmen Türkiye piyasaları yüksek finansman ihtiyacı nedeniyle risk istahındaki olası bir bozulma karsısında kırılgan durumda. 2013 Fed dalgasında finansal dalgalanmanın reel ekonomi üzerindeki etkisi sınırlı olmustu. Sınırlarımızda devam eden iç savas, Rusya’daki küçülme ve artan terör eylemleri ile bogusan, yüksek döviz açıgı olan Türkiye’nin olası bir Fed sokundan 2013 yılına göre daha olumsuz etkilenecegine inanıyoruz.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • hakan277206 Ağustos 2015 09:34

    Allahın izniyle Türkiye herşeyi kaldırabilecek kudrette.bazılarının rant elde edebilmekm için piyasayı düşürüyor düşükten alıp yükseltiyor satıyor