Ana SayfaPiyasaAdel ve İhlas Holding sorusu---

Adel ve İhlas Holding sorusu

1 / 2
Adel ve İhlas Holding sorusu
01 Eylül 2016 - 08:52 www.borsagundem.com

HAM VERİLERLE DÜZELTİLMİŞ VERİLER KARIŞTIRILMAMALI

SORU- BIST ana sayfasından örnek olarak 2 Şubat tarihli bülteni indirdiğimde ADEL'in fiyatı 57 TL iken sayfanızda son bir yıl için yaklaşık 20 TL'ler gösteriyor. Sisteminiz mi yoksa BIST verileri mi hatalı? 

Ahmet 

CEVAP - Sitemizde yer alan veri ve bilgiler güvenilir kaynaklardan elde edilir. Ayrıca bununla da yetinilmez ciddi bir denetim süzgecinden geçirilerek kullanıcılara ulaştırılır. Bu anlamıyla olası bir hata minimum seviyeye çekilmiş olur. Öte yandan kimi zaman okurlarımızca ham data ile düzeltilmiş data farkından kaynaklı yanılsamalarından kaynaklı çelişki yaşandığı da görülür. Bu tereddüt daha ziyade verilerin zaman farkından ve geriye dönük düzeltmelerinden kaynaklanır. Bahsettiğimiz bu hususu biraz daha detaylandırmakta fayda var: Bir şirketin sermaye artırımına gitmesi ya da nakit temettü ödemesinde bulunması halinde ilgili işlemin yapılacağı gün borsa teorik fiyat açıklar. Bu teorik fiyat verilen nakit temettü ya da sermaye artırımı nedeniyle hisse fiyatının düzeltilmesinden ibarettir. Veri kuruluşları da buna bağlı olarak geçmiş fiyatları geriye dönük düzeltir. Düzeltme ilk işlem günü fiyatına kadar götürülür. Böylece hissenin analiz ve fiyat grafiğinin anlamlı şekilde takip edilebilmesi imkanı temin edilmiş olur. Geriye dönük düzeltmeye gidilmemesi halindeyse veriler birbirine karışacak ve özellikle teknik analiz yapma şansı ortadan kalkacaktır. 

Söz konusu uygulama tüm hisselerde olduğu gibi Adel içinde geçerlidir. Şirket, bu yıl içinde bir kez nakit temettü dağıtımı bir kez de bedelsiz sermaye artırımına gitti. 31 Mayıs günü brüt yüzde 127 oranında nakit temettü ödemesi yapılırken 21 Mart 2016 günü de yüzde 200 bedelsiz sermaye artırımına gidildi. Firmanın nakit temettü ödemesinde bulunduğu gün borsa hissenin teorik fiyatını 18,97 TL olarak açıkladı. Oysaki 30 Mayıs günü hissenin kapanış fiyatı 20,24 TL’den gerçekleştirmişti. Ancak düzeltme neticesinde bu tutar bir sonraki gün açılışta 18,97 TL’ye çevrildi. Bununla birlikte 30 Mayıs tarihli ham kapanış verisi 20,24 TL olarak bülten ya da kayıtlarda durmaya devam edecektir. Fiyat grafiklerinde ise artık geriye dönük düzeltilmiş veriler sisteme işlenmiş ve bir önceki kapanış fiyatı da artık 18,97 TL olarak görülecektir. Aynı şekilde hissenin düzeltilmeden önceki 2 Şubat 2016 tarihli fiyatı 56,80 TL iken gerçekleştirilen düzeltme neticesinde sitemizdeki fiyat grafiklerinde bu tutar artık 17,74 TL olarak görülmektedir. Burada ilk veri ham veriyken fiyat grafiklerimizde görülen ikinci fiyat düzeltilmiş fiyattır. Verilerin geriye doğru düzeltilmesi fiyat seyrinin takibi açısından önemli olduğunu yeri gelmişken bir kez daha hatırlatırken ortada herhangi bir yanlışlık ya da çelişki bulunmadığını hatırlatmak yerinde olacaktır.  

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Borsaci Bursalı01 Eylül 2016 22:54

    Her yatırım aracında milleti kaz yerine koyup boşaltıyorlar borsa yatırım yeri değil milleti soyup batırma yeridir kimse uzun vade düşünmesin bu saatten sonra yoksa çok canınınız yanar elle tutulur 3-5 hisseden gerisi zaten boş içi boş

  • mali01 Eylül 2016 20:19

    İnanç sömürüsüne dayalı tüm şirketleri devletleştirelim.

  • vatandaş01 Eylül 2016 13:59

    ihlasa yatırım yapıp ta bir kuruş kazanan bir Allahın kulu varsa beri gelsin.tam bir üçkâğıtçı. her hükümete yanaşır ve oradan aldıkları güç ile yatırımcıyı soyup soğana çevirirler.ihlasın dökümüne bakın . hisseleri bir lirayı geçer geçmez hemen bedell,i sermaye artırımı yaparlar.yanı kaz gördükleri yatırımcıyı soyarlar.bu gibi şirketlerin borsada olmaması gerekir. maalesef.

  • iade itibar verilsin.01 Eylül 2016 10:36

    İHLAS FinansaFETÖ kumpas kurdu. Altın çıkarmak için ruhsat sahaları satın aldı. FETÖ önüne engel koyup çıkartmadı. Ihlas grubunun devlete karşı hiçbir suçu olmadı. FETÖ gibi örgütlenmedi. Fakat İHLAS şirketinin ortakları, hissedarları tam 20 yıldır kumpasa getirildi. Tuzak kuruldu. Şimdi iadei itibar zamanı.KOZA Altın IHLAS grubuna verilmeli. FETÖ örgütü kaybettirdi. FETÖ örgütünden telafi edilsin.

  • iade itibar verilsin.01 Eylül 2016 10:34

    İHLAS FinansaFETÖ kumpas kurdu. Altın çıkarmak için ruhsat sahaları satın aldı. FETÖ önüne engel koyup çıkartmadı. Ihlas grubunun devlete karşı hiçbir suçu olmadı. FETÖ gibi örgütlenmedi. Fakat İHLAS şirketinin ortakları, hissedarları tam 20 yıldır kumpasa getirildi. Tuzak kuruldu. Şimdi iadei itibar zamanı.KOZA Altın IHLAS grubuna verilmeli. FETÖ örgütü kaybettirdi. FETÖ örgütünden telafi edilsin.