Ana SayfaPiyasa2014 çetin geçecek---

2014 çetin geçecek

1 / 3
2014 çetin geçecek
01 Aralık 2013 - 11:54 www.borsagundem.com

Amerikan banka kuruluşu HSBC analistlerine göre küresel hisse senedi piyasalarının  görünümü önümüzdeki yıl içinde 2013’ün getirdiği risk alma rallisi halinden uzaklaşacak. Rapora göre hisse senedi piyasaları ayı piyasasına girmeyecek fakat, bankanın raporuna göre getiriler yüzde 10 sınırını geçemeyecek. HSBC analistlerine göre, Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) tahvil alımlarını azaltacağı beklentisiyle yıkıma uğrayan piyasa beklentilerinin bir sonucu olarak 2014 yılı boyunca küresel hisse senedi piyasaları görece durağan seyredecek. 
Dünya'dan Hilal Sarı'nın haberine göre; araştırma notlarında HSCB Küresel Strateji Şefi Gerry Evans’ın yönettiği çalışanlar grubunun araştırmadaki notlarına göre analistler küresel hisse senetlerinin 2014 yılı boyunca iki haneli dönüşler getirmelerinin hayli zorlayıcı olacağını düşünüyor. CNBC’nin haberine göre banka hisse senedi piyasalarının negatif dönüşler getireceğini ya da ayı piyasasına gireceğini öngörmüyor. Araştırmaya göre ufukta görünen ise 2014 sonu itibariyle hisse senedi piyasası yüzde 8’lik bir yükseliş yaşayacak. Yükseliş temettülerle birlikte yüzde 10 da olabilir.

Fed’in tahvil alımlarını azaltması en önemli neden
Hisse senedi dönüşlerindeki bu kasvetli görüntünün arkasında yatan en önemli neden Fed’in varlık alımlarını yavaşlatacak olması beklentileri. Fed’in tahvil alımları, küresel finansal krizi takip eden dönemlerde ABD Maliye Bakanlığı’nın fiyatları düşürmesine ve getirilerde düşüşe yol açmıştı. Yatırımcılar bu sebeple paralarını yatıracak farklı araçlara yönelmiş ve yetersiz faiz oranlarının verdiği nakitler sebebiyle çoğu yatırımcı hisse senetlerine yığılmışlardı.
S&P 500 endeksi önceki cuma günü oturumu 1.798 puanla kapatarak yılbaşındaki değerinin yüzde 26 üzerine çıkmış ve yeni bir rekora ulaşmıştı. Fed’in 85 milyon dolarlık varlık alımlarına devam edeceği kararıyla İngiltere ve Japonya’da piyasalar benzer tepkiler vermişti. İngiltere’nin FTSE 100 endeksi yılın başından o güne yüzde 14’lük bir artış yaşamış Japonya’da Nikkei 225 ise küresel ekonomideki durgunluğa rağmen yüzde 45’lik bir yükselme yaşamıştı. Önümüzdeki dönemde Amerika Merkez Bankası Başkanlığı koltuğuna oturacak, Fed  Başkan Yardımcısı  Janet Yellen’ın güvercin yorumlarına rağmen, bir çok yatırımcının beklentisi önümüzdeki dönemde likiditenin azalacağını düşünüyor.
HSBC raporu “Fed’in varlık alımlarını azaltmaya gitmesi ve fiyatların bir çok pazarda on yıllık ortalamalarının haff üzerinde olması sebebiyle, hisse senedi piyasalarındaki bu yükselişin katlanarak devam edeceğine güvenemeyiz. Bir sonraki destek gelirlerin büyümesiyle oluşmalı” diyor. Banka’nın analizine göre önümüzdeki yıl küresel ekonominin yüzde 11 büyümesiyle gelirlerde de büyüme görünebilir. Ayrıca analiz yatırımcıların hisselerini varlıkların yararına olacak şekilde satmaya devam edeceğini de öngörüyor. 
HSBC analistleri  gösterge niteliğindeki10 yıllık ABD hazine tahvil faizinin 2014’te yüzde 2.1 ve yüzde 3 getiri sağlayacağını belirtiyor.  Hisse senetlerinin yüksek getirili olması yatırımcı için pozitif bir durum olsa da, bonoların bu yükselişte elde tutması aslında yatırımcının daha fazla para kaybetmesine neden oluyor. Bu yüzden HSBC bu durumu varlık piyasaları için en pozitif potansiyel olarak görüyor.
Bu süre içerisinde, diğer bankalar da küresel hisse senedi piyasalarının ayımsı görünümleri hakkındaki görüşlerini yayımladılar. Kasım başlarında Nomura stratejisti Bob Janjuah bir müşteri notunda 2014’ün son üç çeyreğinde küresel hisse senedi piyasalarının yüzde 25-50’sinin elden çıkartmaya gideceğini belirtmişti. Saxo Bank’ın şef ekonomisti Steen Jakobsen ise CNBC’ye son haftalarda verdiği farklı röportajlarında birden çok kez boğa piyasası yatırımcılarının bu dönemdeki yükselişleri takip ederek bir yere varamayacaklarını ve riskli olmanın zamanı olmadığını ifade etmişti. 
Tabii ABD varlıklarının avantajlı hale geleceğini düşünenlerin sayısı da az değil. İngiliz Barclays 2014’ün sonunda S&P 500 endeksi için 1900 fiyat hedefi koydu. Citigroup ise varlık piyasalarının 2014 sonuna kadar yüzde 13 daha yükseliş gösterebileceğini söyledi.

YORUMLAR (14)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • borsavirus02 Aralık 2013 09:10

    geçelim borsacı ben bir tane borsa maili açayım kendime, buraya yazarım nehir ağabeyde gelir isteyen arkadaşlarda katılır iyi olur. eskiden gruplarım vardı güzel sohbetler yapardık sonra iş tüyoya uçacak kaçacaka dökülünce kapatmıştım lakin tüyoyla ilhamla k.y.nin kazanması imkansız. sen tüyoyu aldığın anda zaten en zirveden alış yapacaksın demektir. e insan bunları 15 sene tecrübeden sonra anlıyor..umarım gençlerde yol yakinken anlarlar..

  • borsavirus01 Aralık 2013 19:10

    daha sırada froto ttrak tuprs adel ccola bimas akgrt var hepsi aşırı acayip büyüyor ama portföyü çokta dağıtmamalı 5 tane yeterlidir...bide bunların pddd leri şişik ama sürekli rallideler....şimdilik petun pnsut hekts brisa ile devam edelim bakalım...liderleri çimsa tabiki..

  • Borsacı01 Aralık 2013 18:09

    borsavirus, seninle iletişime geçelim. Sen de can sıkıntısıncan bu işlere bulaşmışsın. Hakikaten para pul hepsi hava. PD/DD, F/K fian bunlar sokakdaki adam için. Olayın derini farklı işliyor.

  • hilmi6101 Aralık 2013 17:42

    pddd ye takmışsın kafayı nehir analist bey piyasa çöküyor haberin yok yaww bundan böyle pddd bile kurtaramaz seni heheheee seni çok seviyorum

  • borsavirus01 Aralık 2013 17:39

    ağabey emailine nasıl ulaşabilirim bol bol borsa sohbeti yapalım seninle borsa için bir email adresi açsak karşılıklı nedersin..

  • borsavirus01 Aralık 2013 17:34

    usta üstelik benim senede %100 almak gibi bir amacımda yok..mala mülke varlığa önem vermeyen biriyim..tek amacım arkada kalacaklara sağlam yatırımlar bırakmak..ne arabada gözüm var ne yatta katta..minimalist yaşamı desteklerim ve öyle yaşarım..çok şey zavk vermez bana hayatta..elim ayağım tuttuğu sürece çalışırım zaten bol para ile boş oturmak bana göre değil..maksat sağlam şirketler alınsınki 5-10 sene sonra arkadakiler rahat etsin...keşke babalarımız dedelerimiz bize de böyle bir sistem kursaymış :)) saygılar ağabey..

  • borsavirus01 Aralık 2013 17:30

    petunun pddd 1 civarı ağabey sen seversin pdddyi..diğerleride 1.6 civarı....ama nedense adel froto tuprs ttrak bimas tknsa pddd 5 civarı olmasına rağmen sürekli primleniyor:) çokta pdddye takılmamalı sanki? genede kış çetin geçecek ilaçsız kalmamalı portföyün kaskosu olması hasebiyle...bol kazançlar....

  • borsavirus01 Aralık 2013 17:21

    biliyorum süprizini nehir ağabey...gene eczacıdan ilaç al diyeceksin onu çok yazmayalım toplamaya devam çaktırma:) uzun vadeli temettüsünden sülalelerim istifade etsin diye petun, pnsut, hekts, brisa olmak üzere 4 şirket belirledim...nasılsa 2014te parasal bolluk kesilince bir güzel iner fiyatlar....2014 o nedenle iyi bir toplama senesi olacak bence..e doğru sağlam hisseleri kötü günlerde toplayan, güzel günlerde %100ler üzerinde, uzun vadede %6000leri alır dimi.. bu kış çok soğuk olacak gibi, ilaçsız kalmamalı :)

  • borsavirüs'e01 Aralık 2013 16:49

    çimsa pahalı diğerlerine göre,pınarlar da öyle,2014de para kazandırmayabilirletr onlar borsavirüs,bence sat hepsini satınca da yaz burda sana sürpriz bir şey söyliyeceğim.

  • GEÇMİYOM LEN SİZE NE!01 Aralık 2013 16:47

    YAHU BEN BAKIRKÖY LİSEDEN 2014 ÇETİN,KİM GÖRMÜŞ ÇETİN GEÇECEK DİYORLAR,BEN EVDE OTURUYORUM BİRYERDEN DE GEÇMİYORUM.BİR SÜRÜ YALANCI KİŞİ ÇETİN GEÇECEKMİŞ DİYOR HASSS.GEÇMİYCEM İŞTE.

  • YALANMIŞ01 Aralık 2013 16:41

    BEN ÇETİN ARKADAŞIMA SORDUM,ÇETİNN 2014'DE GEÇECEKMİŞSİN DOĞRUMU DİYE,ÇETİN DEDİKİ,BEN ARACI KURUMUMDAN MEMNUNUM HİÇBİR YERE GEÇMEM DEDİ.BU HABER DEMEK Kİ YALAN.ÇETİN HİÇBİR YERE GEÇMİYOR BEYLERR.

  • borsavirus01 Aralık 2013 16:29

    olsun acelemiz yok...2014 süresince sürekli petun ve pnsut biriktiricem...sürekli temettüsünden etinden sütünden faydalanayım yeterlidir...sonrada kalsın çocuklara torunlara...bu yaştan sonra maceraya ne gerek? sürekli büyüme, kar artışı, bol temettü, sürekli artan bedelsiz potansiyelleri...petun ve pnsut artık benim iki aşkımdır...çimsa darılmasın, elimde yeterince oldu artık onlar sandık altına kitlendi sürekli para basan temettü veren bir dev olarak uyusun büyüsünler...bedelsizlerle lotları çoğalsın...çimsadan sonra petun ve pnsut benim 2014 süresince aşklarımdır....

  • kılıç01 Aralık 2013 15:32

    YATIRIMCILARA ÖNERİM DİKKAT EDİN VURGUNCULAR AZILI POZİSON ALMIŞ TUZAK BAŞINDA BEKLİYOR,HALKA ARZLARDAN UZAK DURUN,

  • vvv01 Aralık 2013 13:16

    durağan seyredecek(!) çetin geçecek(!) ne anlamı var bu cümlelerin,bir karar verin,hangisi olacak,millet te gider stada maç seyreder,çetin geçerken de çıkar kaldırıma seyreder.