Ana SayfaPiyasa119.300 geçilirse borsada yukarı yönlü hareket başlar---

119.300 geçilirse borsada yukarı yönlü hareket başlar

1 / 4
119.300 geçilirse borsada yukarı yönlü hareket başlar
25 Mart 2018 - 11:07 www.borsagundem.com

BORSAGUNDEM.COM – ÖZEL HABER

Ve Afrin’de Türk Bayrağı dalgalanmaya başladı. Huzur ve güven harekatında 4 bine yakın terörist etkisiz hale getirildi. TSK, Afrin’in tamamen temizlendiğini, tam kontrol sağlandığını açıkladı. Genelkurmay Başkanı Org. Akar, PKK zulmünden kaçan halkın evlerine dönmeye başladığını söyledi. ABD ile Mengüç’ü, Sincan’ı konuşan Ankara, Afrin operasyonuna karşı çıkan çatlak ve küstah seslere gereken yanıtları verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump’ın arasındaki kritik görüşmede son gelişmeler ele alandı.

Evet, geride bırakmaya hazırlandığımız haftada, dünyanın gözü Türkiye’de, bu gelişmelerdeydi.

Büyük endişe ‘ticaret savaşı’

Ve Trump… Dünyayı ateş topuna çevirmek için çırpınan Trump, yeni bir gerginlik başlattı. Sonu nereye gidecek henüz kestirilemeyen politikalarında hedef tahtasında bu kez Çin vardı.

Trump, Çin'den ithal edilen ürünlere ek gümrük vergisi getiren başkanlık protokolü imzaladı. Çin'den de 'misilleme' açıklaması gelince küresel piyasalar haliyle sarsıldı. 'Ticaret Savaşı' endişesiyle hisse senedi ve para piyasaları geriledi. Sert satışlar görüldü.

Kayıplar da büyük

New York borsası hem son işlem gününü hem de haftayı büyük kayıplarla kapadı. Oran yüzde 5'i aştı. Dow Jones Sanayi Endeksi haftalık bazda yüzde 5,7 düşüş kaydederken, endeks, Ocak 2016'dan bu yana en büyük haftalık kaybını yaşadı. Standard & Poor's 500 Endeksi’ndeki düşüş yüzde 6, Nasdaq Teknoloji Endeksi’ndeki ise yüzde 6,5 olarak kayıtlara geçti.

Avrupa borsaları da fırtınadan nasibini aldı. Haftanın son işlem gününü düşüşle tamamladı. Kapanışta, gösterge endeksi Stoxx Europe 600, yüzde 0,90 azalışla 365,82 puana indi.

Borsa İstanbul’da da kayıp vardı. Hafta içi inişli çıkışlı bir grafik izleyen BİST, haftaya 0.43 oranında düşüşle vade etti. Kapanış puanı 116 bin 602. Bankacılık endeksindeki kayıp ise yüzde 1 olarak gerçekleşti.

Dolardaki çıkış

Trump'la yükselen, S&P'nin "Fed'den 4 faiz artırımı bekliyoruz" açıklamasıyla çıkışını hızlandıran dolar 4.036 TL ile rekor kırdı. Bir süre sonra tekrar 4 lira bandının aşağısına indi. TL’deki değer kaybı nedeniyle vatandaş 1.3 milyarlık döviz bozdurdu.

Rabobank raporunda ise, “Türk Lirası'ndaki düşüş devam ederse Merkez Bankası ‘acil durum faiz artırımı’na gitmek durumunda kalabilir” ifadesi yer aldı.

Yıldırım güven verdi 

Başbakan Binali Yıldırım, Cuma çıkışında piyasalara ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Yıldırım kurlardaki dalgalanmanın geçici bir durum olduğunu belirterek, "Bunların etkileri de sınırlıdır ve geçicidir" diye konuştu. Başbakan, bütün makroekonomik göstergelerin gayet iyi olduğunu, bütçe gelirlerinin planlananın üzerinde seyrettiğine işaret etti.

Kripto para korsanları

Twitter’ın kurucu CEO’su Jack Dorsey, Bitcoin’in önümüzdeki 10 yıl içerisinde dünyanın tek para birimine dönüşeceğine inandığını açıkladı. Kripto para korsanlığında ise siber saldırıların 85 kat arttığı belirtildi.

Fed faizi artırdı ama…

Jerome Powell başkanlığında ilk kez toplanan ABD Merkez Bankası, merakla beklenen faiz kararını açıkladı. Beklendiği gibi 25 puan artış yapıldı. Ancak ardından 2018 yılında 3'ten fazla faiz artışı olmayacağı vurgusu geldi. Piyasalar karışık seyretti. Altın ise, Fed'in ardından 10 ayın en güçlü kazancını korudu.

Draghi’den 4 kritik uyarı

AMB Başkanı Mario Draghi, AB liderlerine verdiği brifingde dört orta vadeli riske dikkat çekti. İlk uyarı ‘ticarette korumacılık’ oldu. Paranın Avrupalı patronuna göre bu ekonomiler üzerinde doğrudan etkiye sahip olabilir ve güvene zarar verebilir. “Mali düzenlemelerin gevşetilmesi” Draghi’nin uyardığı ve ‘krizi tetikleyebilir’ dediği ikinci risk noktasıydı. Başkan, piyasa fiyatlamalarından Avrupa ekonomisi için duyduğu tehlikenin altını çizdi. Son uyarı ise ‘döngüsellik’ oldu.

43 milyar dolarlık darbe

“Haftanın kaybedeni tahtı”na Facebook oturdu. 50 milyon kullanıcısının kişisel bilgilerini, Londra merkezli Cambridge Analytica adlı veri analiz şirketiyle paylaşma skandalı patlayınca küresel sosyal medya sitesinin hisseleri darbeyi yedi. Haftayı yüzde 13'lük bir düşüşle kapattı. Kötü amaç ortaya çıktı, şirketin piyasa değeri 43 milyar dolar eriedi.

3 sıfır atılıyor

Venezuela'da hükümet yüksek enflasyonla birlikte para birimi Bolivar’ın değerindeki azalmaya çözüm olarak paradan üç sıfır atma kararı aldı. ABD ve Avrupa Birliği'nin yaptırımları nedeniyle ülkesinin acımasız bir ekonomik savaşın kurbanı olduğunu söyleyen Devlet Başkanı Maduro, "Bolivar’ı müdafaa etmeliyiz" dedi. Yeni banknotlar 4 Haziran’dan itibaren piyasaya sürülecek.

Türkiye Borsagundem.com’dan okudu

Doğan Medya haftanın önemli gündem konuları arasında yerini aldı. “Demirören’e satıldı” iddiası önce ‘söylenti’ olarak ortalığı karıştırdı. Demirören-Dogan flörtünün gerçek olduğu ise ilerleyen saatlerde anlaşıldı. Sabaha doğru yapılan ve Türkiye’nin ilk borsagundem.com’dan okuduğu önemli açıklamada, “Doğan Medya Grubu’nun satışı için Demirören Grubu ile görüşmelere başlandığı” belirtildi. Görüşmelerin, 1 milyar 100 milyon dolar işletme değerinden finansal borçların indirim konusu yapılması suretiyle 890 milyon dolar hisse değeri üzerinden yürütüldüğü ifade edildi.

Satış haberleriyle Hürriyet Gazetesi, Doğan Holding, Milpa, Doğan Burda, Doğan Gazetecilik, Çelik Halat, Ditaş Doğan hisseleri yükselişe geçti, yüzde 4-20 arasında prim yaptı

YENİ HAFTADA NELER OLACAK?

Yeni haftaya bakacak olursak, piyasaların nabzını tutan usta isimler diyor ki…

İşte endekste yukarı yönlü hareketlerdeki beklentiler…

* Sağlıklı bir yukarı yönlü hareketten bahsedebilmek için 119.300 seviyesi üzerine geçilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

* Trump ve Çin tarafından gelebilecek olumsuz açıklamalar olmadığı takdirde endekste 118.300/119.500 denemesi olabilir.

* 117 – 117 bin 500 bandın aşılması halinde endeks hareketi tekrar pozitife evrilebilir, bu durumda da 118 bin 400 ve 119 bin 300 izlenecektir.

Aşağı yönlü hareketlerde öne çıkan seviyeler neler mi? Onları da uzmanların görüşleri içinde bırakıyoruz.  

İşte dolardaki beklentiler

* Geçtiğimiz hafta sığ piyasada da olsa test edilen 4,03’ün yeniden test edilme ihtimalinin güçlü olduğunu düşünüyoruz.

* Hareketin 3,95 üzerinde kalmaya devam etmesi yukarı denemelerin devam etmesine de neden olabilir. 3,99-4,00 seviyeleri yukarıda izlenebilir;

* Münbiç konusu netlik kazanmadan gerek hisse senetleri tarafında gerekse dolar tarafında bu baskılar içeride devam edecektir.

Borsagundem.com soruyor, Gedik Yatırım’dan Üzeyir Doğan, A1 Capital’den Belgin Maviş, GCM’den Enver Erkan yanıtlıyor. İşte 3 usta isim, işte piyasaların gidişatını belirleyen yorumlar…

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kaktust25 Mart 2018 23:31

    dolar grafiklerine bir bakın dolar nereyi test etmişse,kısa bir süreligine geri çekilsede , mutlaka o tepeyi geçip yeni bir zirve yapıyor

  • geçareyi25 Mart 2018 18:27

    sen demedin mi dolar 3,60 a gelecek..şimdi diyorsun 3,85 e gelmez.....millete zarar ettiriyorsun..belgin..

  • melih25 Mart 2018 14:57

    özellikle sarkuysana ve batı çimentoya çok dikkat edin.yöneticilerin servet artışına**ve batı çimentonuın tarihi zararı sanko bulaştıktan sonra sankoda neler oluyor...batı çimentoda neler dönüypor izle ***

  • mzd25 Mart 2018 11:20

    döviz artışı durduktan sonra 130 u geçer keşke zamanlamasını tahmin edebilsem (M) (M) (M)