Foto GaleriEkonomiSuriye'den insanlığın kalbine inen bomba!

Suriye'den insanlığın kalbine inen bomba!

7 / 10 Suriye'den insanlığın kalbine inen bomba!
20 Ocak 2014 - 22:09


Çok önemli Soruşturma Komisyonu
Suriyeli muhalif insan hakları savunucularının girişimleri sonucu,  Londra'da "Carter-Ruck and Co." adlı bir hukuk bürosu aracılığı ile özel bir  soruşturma komisyonu oluşturuldu.
Komisyon üyeleri:
* Sir Desmond de Silva, İngiltere Kraliçesi'nin Danışmanı (Başkan).  Sierra Leone için kurulan Özel Mahkeme'nin eski Başsavcısı. Birleşmiş Milletler  Genel Sekreteri tarafından bizzat atandığı davada bu yetkisine dayanarak Liberya  Devlet Başkanı Charles Taylor'ın tutuklanmasını sağladı.
* Profesör Sir Geoffrey Nice, İngiltere Kraliçesi'nin Danışmanı. Eski  Yugoslavya'da işlenen suçlar için kurulan Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde  yargılanan eski Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Milosevic'in duruşmasındaki  başsavcı. Profesör David M. Crane, Sierra Leone için kurulan Özel Mahkeme'nin  ilk başsavcısı. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri tarafından bizzat atandı. Bu  yetkisine dayanarak Liberya Devlet Başkanı Charles Taylor davasının iddianamesini  hazırladı.
* Dr. Stuart J. Hamilton, Birleşik Krallık İçişleri Bakanlığına bağlı  adli patalog.
* Profesör Susan Black, anatomi ve adli antropoloji profesörü.  Sertifikalı adli antropolog.
* Stephen Cole. Adli Tıp Teknik Müdürü ve adli görüntüleme uzmanı.
Özel Soruşturma Komisyonu, çalışmalarını yapmak üzere Ortadoğu'da bir  ülkeye gelerek fotoğrafları incelemeye başladı. Fotoğraflardan seçilen örnekler  İngiltere'de Acume Forensics (Adli Görüntüleme) merkezinde test edildi. Merkez  tarafından fotoğraflara herhangi bir müdahale yapılmadığı ve gerçek olduğu  garantisi verildi.
Bir süre sonra can güvenliği kalmayan "Caesar" ve ailesi gizli  yollardan Suriye'den çıkartıldı. "Caesar" 12, 13 ve 18 Ocak 2014 tarihlerinde  Komisyona ifade verdi ve her türlü soruyu yanıtladı. Komisyon "Caesar'ın",  "sansasyonel olma" görüntüsü çizmeyen, partizan da görünmeyen, doğru ve güvenilir  bir tanık olduğunu rapora not etti.
"Caesar'ın" hiçbir infaza ve işkenceye tanık olmadığını, sadece  öldürülmüş kişilerin fotoğrafını çektiğini dürüstçe ve abartmadan ifade etmesi  ayrıca dikkati çekti.

Sistematik öldürme şekilleri
Özel Soruşturma Komisyonu kendisine ulaştırılan fotoğrafları  dikkatlice inceledi ve öldürme yöntemlerini tespit etti. 55 bin fotoğraf  yaklaşık olarak 11 bin kişiye aitti. Öldürülenlerin çoğunun 20 ile 40 yaş arası  erkekler olduğu görüldü. Hepsinin gözaltındayken öldürüldüğü tespit edildi.
Birçoğu ip, tel ve bazıları araçlarda kullanılan "triger kayışı"na  benzer cisimlerle boğularak öldürüldü. Bu cisimler cesetlerin boynundayken  fotoğraflar çekildi. İdam etme yerine elle boğma yöntemleri kullanıldı.
Cesetlerin birçoğunda demir çubuklara benzer cisimlerle vurularak  yapılabilecek işkence izlerine rastlandı. Bunların tümünün ellerinin bağlı olduğu  anlaşıldı.
Cesetlerde açlık ve işkenceden dolayı renk değişimi, çürüme, doku  bozuklukları görüldü. Cesetlerin yarıdan fazlasının aşırı derecede zayıf olduğu  görüldü. Bu durum, açlığın bir işkence aracı olarak kullanıldığının delili olarak  rapora kaydedildi. Açlıktan iskelet haline gelmiş cesetlerde ayrıca işkence  izleri tespit edildi. Bazı cesetlerde elektrik verilmesinin ardından oluşan  yaralar görüldü. Cesetlerin çoğu çıplak ya da asgari düzeyde giysili  halde  yerdeyken fotoğrafı çekildi.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)