Foto GaleriGündemProf. Dr. Sözbilir: Hatay'daki yıkımın ana sebebi zayıf zemin, kalitesiz bina

Prof. Dr. Sözbilir: Hatay'daki yıkımın ana sebebi zayıf zemin, kalitesiz bina

1 / 6 Prof. Dr. Sözbilir: Hatay'daki yıkımın ana sebebi zayıf zemin, kalitesiz bina
10 Şubat 2023 - 13:00

İzmir'deki Dokuz Eylül Üniversitesi'nin (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, depremin en çok vurduğu illerden Hatay'da yıkımın büyük olmasının ana nedenlerini anlattı. Sözbilir, zayıf zeminler üzerinde gerekli önlemler alınmadan yapılaşma, deprem yönetmeliklerine göre inşa edilmemiş binaların çokluğu ve diri fay zonları üzerinde yapılaşmanın ana etkenler olduğunu söyledi.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : (10 Şubat 2023 17:15

    Eee Devlet nerede? Düzen için devlet yok mu ? ben ozaman bahçeme 5 katlı bina dikeyim. dikebiliyormuyum ? yapabiliyormuyum? rushsat alabiliyormuyum ? Ne saçam sapan açıklama once ünvan.. Ya insanları ne sanıyor bunlar.. Seninde sevdiklerin x devlet hastanesinde iken göçük altında kalsın, sanada birileri " zayıf zemin, kalitesiz bina" geçmiş olsun desin... Böyle zırvalık olur mu ? ya susun. ya konuşun. yada adam gibi bilimi arkanıza alıp konuşun. Jeolısi toprak altına bakar... Toprak üzerine yorum yapması ? enteresan. Peki imar afları yapanların hiç mi surçu yok ? sen sen old bırak jeolojiyi, yanı toprak aldını konuş... Bırak ona buna avukatlığı.

  • DOĞRU10 Şubat 2023 17:08

    bilim,bilim,bilim. bilimden kopuk bir düzende acı son kaçınılmazdır, ALLAH deprem bölgesinde kalanların yardımcısı olsun.

  • IDAM10 Şubat 2023 16:46

    Tum Turkiye,ye gecmis olsun.insaat kalite standartlarini deprem guvenli seviyeye cikar,BU MEMLEKET DEPREM MEMLEKETI,adam gibi kanun yap,adam gibi duzenli disiplinli denetleme yap ,rapor sonuclari labaratuvadan cikar,karsidan bakipta rapor verme.tum kurallari uygulamayana belge verme ,tek katli binalar haric cok katli binalar icin adam gibi zemin etutu yap ve heryere izin verme,recete gayet net ve acik ve anlasilir ,isine gelene.

  • salih ertürk10 Şubat 2023 14:32

    müsaade etmemelidir. DEVLET çalışanlarının yargılanma izni bakanlık oluruna bakılmamalı mahkemeler hızlandırılmalı  , mahkeme usule değil haklı ve haksıza bakmalı kararını ona göre vermelidir. HİÇ BİR şahsın menfaati ardında onu destekleyen milyonlar olsa da bir uzmanın görüşünden daha önemli olmamalıdır .Şu saatten sonra eski imara göre bir yapı yapılmamalı , daha önceki su istimali yapılar yıkılıp yapanlar izin verenler göz yumanlar cezalandırılmalıdır. HER şehrin deprem zamanları için düzenlenmiş şehir nüfusunu  alabilecek  doğalgazı suyu elektirikı kanalizasyonu ayrı  her şekilde şehir sisteminden ayrı bir yapısı olması sağlanmalıdır.

  • salih ertürk10 Şubat 2023 14:31

    imar kanunu yeniden yazılmalı imar değişiklikleri siyasetin eline bırakılmamalı riskli bölgelerden şehirler risksiz alanlara yatay mimari ile taşınmalıdır. imar barışı imar affı kesinlikle olmamalı imar kanununa uymadan yapılan binalar  yapan kişi çıkmamak üzere hapse atılıp bina yıkılıp yerine 100 yıl bina yapımı yasaklanmalıdır. yapılan hiç bir imar değişikliği 10 yıl geçmeden uygulamaya konulmamalı buradan birilerinin rant sağlayıp sağlamadığı iyi araştırılmalıdır. zemin etüdü devlet tarafından yaptırılıp bina yapımı için şartlar devlet tarafından belirlenmeli, şartların bu kadar sıkılaştırılması işini kolaylaştırmak isteyenlerin rüşvet çarkı kurmasına