Foto GaleriGündemNijeryalılar, Nijer'e yönelik olası askeri müdahaleden endişeli!

Nijeryalılar, Nijer'e yönelik olası askeri müdahaleden endişeli!

5 / 6 Nijeryalılar, Nijer'e yönelik olası askeri müdahaleden endişeli!
12 Ağustos 2023 - 15:11

"Nijer ile Nijerya arasındaki yakınlık kardeşlik bağı"

Kano eyaletindeki Bayero Üniversitesinde Öğretim Üyesi ve Nijerya'nın tanınmış İslam alimlerinden Dr. Muhammad Sani Umar Rijiyar Lemo, Nijerya ile Nijer arasındaki bağın, komşuluğun ötesine geçtiğini belirterek, bu yakınlığın bir "kardeşlik bağı" olduğunu söyledi.

Nijerya'nın hem Nijer devleti hem de halkıyla kardeşlik ilişkilerini düşünmesi gerektiğini kaydeden Lemo, barışçıl diyalog yoluyla Nijer'deki darbeye karşı acil çözüm bulunmadığı müddetçe Sahel bölgesinde sayısız sosyoekonomik sıkıntılarla ve Nijerya'da güvenlik sorunlarıyla karşı karşıya kalabileceklerini söyledi.

ECOWAS'a, Nijer ve bölge vatandaşları için herhangi bir kin ve insani sorun olmaksızın çalışabilecek barışçıl araçlar geliştirme çağrısı yapan Lemo, "Herkes, şiddet olaylarının, özellikle de şu anda çeşitli sonuçlara sebep olduğunu biliyor. Nasıl ve ne zaman biteceğini bilemeyeceğiz. Askeri müdahale olursa bunun bedelini Nijerliler dışında Nijeryalılar da ödeyecek." diye konuştu.

Lemo, Sahel bölgesinin neredeyse tamamında güvenlik sorunları ve çatışmaların olduğuna, bu nedenle Nijer'de bir diğerinin ortaya çıkmasının, bölgedeki insani krizi daha da artıracağına dikkati çekti.

Bölge liderlerinin Batı ya da eski sömürgeciler tarafından yönlendiriliyormuş gibi davranmamaları gerektiğini vurgulayan Lemo, "Demokratik düzenin yeniden tesis edilmesi uğruna barışımız zarar görmemelidir. Biz federal hükümete, Nijer'e karşı planlanan askeri harekatın iptal edilmesi çağrısında buluyoruz." ifadelerini kullandı.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)